Világjárvány - milliós áldozatokkal

Huszonöt éve ismerik, kutatják, rettegik szerte a világban a szexuális úton terjedő HIV-vírust, illetve a következményeként kialakuló szörnyű betegséget, az AIDS-t. A veszélyt senkinek sem szabad bagatellizálni!

Vészjelzés

A napokban Torontóban egy nemzetközi konferencián a rettegett AIDS felfedezése óta eltelt 25 év eseményeit, eredményeit tekintették át. 132 országból 24 ezer tudós, aktivista, híresség, HIV-pozitív beteg és jótékonysági munkás részvételével arról folyt a tanácskozás, hogy a megelőzésnek, a járvány megállításának milyen lehetőségei vannak. A helyzet ugyanis több mint súlyos: a Föld számos országában elsőszámú közegészségügyi problémává nőtte ki magát az AIDS terjedése, miközben maguk az érintettek, a fertőzést hordozók és potenciális áldozataik (helybéliek és külföldiek egyaránt) sok esetben nem is tudnak arról, milyen veszélyben vannak. Ráadásul a legérintettebb területek többnyire a harmadik világ, a legszegényebb országok közül kerülnek ki, ahol a megfelelő egészségügyi ellátás, az erősítő, a betegség kifejlődését késleltető gyógyszerek elérthetetlenek a legtöbb beteg számára. A konferencia egyik "főszereplője" a világ egyik leggazdagabb házaspárja, Bill és Melinda Gates volt, akik már 1,9 milliárd dollárral járultak hozzá az AIDS elleni küzdelemhez, és most ismét felhívással fordultak a kormányokhoz, a kutatásban résztvevőkhöz és figyelmeztettek a HIV-fertőzés megelőzésének fontosságára, a védekezés eszközei kifejlesztésének sürgősségére, a riasztó helyzetre.

HIV és AIDS

A szerzett immunhiányos tünetegyüttes (AIDS) a humán immunhiány vírus (HIV ) fertőzés nyomás kialakuló, ma még legtöbbször halálos betegség. Az AIDS-t először 25 évvel ezelőtt figyelték meg, amikor felfigyeltek arra, hogy egy egyébként nagyon ritka (Pneumocystis carinii egysejtű által okozott) tüdőgyulladás és a Kaposi-szarkóma egyre gyakoribbá vált a homoszexuális férfiak körében. Ezek a betegségek korábban az immungyengítő kezelésekben részesülőket és a leromlott állapotú időseket sújtották. A HIV fertőzés a szervezet nélkülözhetetlen védekező elemeit, a T4-limfocitákat támadja és - hosszabb idő alatt - megsemmisíti. Az immunrendszer egészséges része egy ideig pótolni tudja a T4-limfociták kiesését, de a betegség előrehaladtával egyre több, akár életveszélyes fertőzés éri el a szervezetet, és a legkülönbözőbb (gyulladásos, tumoros, tébécés stb.) kórképek alakulhatnak ki. A fertőzés és az AIDS kialakulása között átlagosan 10 év telik el. Az AIDS diagnózisának felállítása után öt éven belül gyakorlatilag valamennyi beteg meghal.

Korunk pestise

A járvány San Franciscóból indult ki. Eleinte a fertőzés jól meghatározható csoportokban terjedt: főként a homoszexuális férfiakat, az intravénás kábítószer-élvezőket és azok szexuális partnereit és a transzfúzióban vagy más vérkészítmény-kezelésben részesülő betegeket (pl. a vérzékenyeket) érintette. Azonban mivel a fertőződés és a tünetek megjelenése, a betegség nyilvánvalóvá válása között hosszú idő telik el, az érintettek ez idő alatt sokaknak továbbadhatják a vírust: így a betegség hihetetlen gyorsan terjed, ma már a világ minden részén és minden társadalmi csoportban veszélyezteti az embereket, ha nem is hasonló mértékben. A világméretű járvány kezdete óta közel 65 millióan fertőződtek meg, és 25 millióan haltak meg AIDS-ben. Becslések szerint jelenleg 40 millió HIV-fertőzött él a világon. A HIV fertőzöttség Délkelet-Ázsiában és Afrikában a legsúlyosabb, egyes területeken eléri a lakosság 50-80%-át! Európa legfertőzöttebb országa Románia. Magyarországon közel háromezer HIV fertőzöttet és AIDS beteget tartanak nyilván.

Hogyan terjed?

A HIV fertőzés terjedhet nemi úton, vérrel történő szennyeződéssel, és átterjedhet az anyáról a magzatra is. A nemi úton való terjedés esetében fontos tudnivaló, hogy a közhiedelemmel ellentétben korántsem csak a bi- vagy a homoszexuálisok vannak veszélyben: a szexturizmus útján és egyéb csatornákon a fertőzés egyre jobban terjed a heteroszexuális párok körében is. A vérrel történő szennyeződés történhet intravénás kábítószer-élvezők között közös tű használatával, vérátömlesztés vagy vérkészítményekkel történő kezelés során (ha az illető országban nem megfelelő a donorvér szűrése), előfordulhat nem kellően fertőtlenített tűvel történő sebzés során, beleértve az injekció adását, tetoválást és akupunktúrát is. Az egészségügyi dolgozók estében külön protokoll szabályozza a HIV betegek ellátásának módját: erre az elővigyázatosságra szükség van, hiszen tűszúrás, nyílt seb és nyálkahártyával való közvetlen érintkezés esetén ők is veszélyeztettek. Az anyáról magzatra terjedő fertőzés megtörténhet még a méhen belül és szülés közben a szülőcsatornában is.

Hogyan nem terjed?

Ingyenes és anoním HIV-szűrés elérhető az Országos Epidemiológiai Központban (1097 Budapest, Gyáli út 2-6.) és az ország több más helyén is. Az önkéntes véradók vérét is minden esetben szűrik HIV vírusra. Az AIDS-társaságok, segélyszervezetek elérhetőségeit találja. A betegség viszont nem terjed kézfogással, átöleléssel, "száraz" csókkal (amikor a testnedvek nem érintkeznek), köhögéssel, tüsszentéssel, nem kell félni a fertőzéstől uszodában, fürdőkben, közös evőeszköz, közös WC, fürdőszoba vagy konyha használatakor. A betegség T4-limfocitákban gazdag testnedvek - vér, nyál, ondó, hüvelyváladék - által terjed. A vírusok ép hámon keresztül nem tudnak jutni, de a legkisebb sérülés, fekély stb., erre jó lehetőséget ad. Világszerte az AIDS továbbra is szexuálisan terjedő betegségként van nyilvántartva. Egy ugandai felmérés szerint az óvszer használata kétharmaddal csökkenti, de nem szünteti meg a HIV fertőzés veszélyét. Kísérletek folynak olyan, nők által használható zselék vagy krémek kidolgozására, amelyek képesek elpusztítani a kórokozókat, így megállíthatják a fertőzés terjedését.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció