Videó: így kötik lélegeztetőgépre a beteget

Valószínűleg elrettentésként, pontosabban a koronavírus elleni egyéni védekezés megerősítése érdekében osztott meg egy videót a szlovák egészségügyi minisztérium. A felvételen bemutatják, hogyan kötik lélegeztetőgépre a betegeket.

Koronavírus: a legtöbben emiatt betegszenek meg - kattintson!

Jelenleg egész Európában tombol a koronavírus-járvány második hulláma, amely még csak a felszálló szakaszánál tart. Ezért nemcsak Magyarországon, de szomszédaink többségénél is jelentős emelkedés látszik a fertőzöttek, a kórházi kezelésre szorulók és a mesterséges lélegeztetést igénylők száma is. Nem csoda, hogy Szlovákiában egy igen sajátos módszerrel igyekeznek felhívni az emberek figyelmét afertőzéskövetkezményeire.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus kórház, koronavírus lélegeztetőgép, koronavírus fertőzött, koronavírus kezelés
A szakember bemutatja a nehéz műveletet. A kép a szlovák egészségügyi minisztérium videójából származik.

Nem egyszerű művelet

A koronavírus-fertőzés egyik legnagyobb kockázata, hogy a páciens a betegség okozta károsodások miatt nem légzéstámogatásra szorul. A szlovák egészségügyi minisztérium által megosztott videón egy aneszteziológus, Jakub Vallo éppen azt mutatja meg, hogyan kötik rá a lélegeztetőgépre a betegeket. A szakember szerint ez nem egy egyszerű művelet, ezért az orvosnak legalább 500-szor kell gyakorlásként elvégeznie, hogy megfelelően végre tudja hajtani. A procedúráról a Paraméter írt egy magyar összefoglalót.

Lépésről lépésre

Az első lépés, hogy a szájon át bevezetnek egy csövet a légcsőbe a hangszálakon keresztül, amelyhez egy gégetükröt használnak. Ez nem egyszerű, és több százszor el is kell végeznie egy orvosnak ahhoz, hogy tökéletesen tudja kivitelezni. A feladat ráadásul fizikailag is megterhelő, hiszen a szakembernek meg kell emelnie az egész nyaki részt.

A cső hanszálakon keresztül történő bevezetése emellett nagyon fájdalmas is a betegnek. Ezért ezt altatásban végzik, a megfelelő mennyiségű fájdalomcsillapító adagolása mellett - magyarázza Vallo. Ha a cső már a helyén van, akkor gépre vagy lélegeztető ballonra kötik a végét, hogy oxigént juttathassanak a páciens - például egy súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzött - tüdejébe.

Kiderült, meddig védett a koronavírustól az, aki már átesett a fertőzésen - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: