Újabb védőoltás lesz kötelező

A bárányhimlő elleni oltás is kötelező lesz szeptembertől. A teljes védettséghez 2 oltásra van szükség, amelyeket 13-16 hónapos korban kapnak majd meg a gyermekek.

Szeptembertől a kötelező védőoltások közé kerül abárányhimlőelleni oltás - jelentette be Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár.

Komolyan kell venni a betegséget

Az adatok szerint a bejelentett fertőző megbetegedések felét a bárányhimlő adja. A himlő ráadásul gyakran maradványtünetekkel gyógyul, épp ezért komolyan kell venni a betegséget - hangsúlyozta az államtitkár.

védőoltás, injekció, bárányhimlő, kötelező védőoltás, fertőző betegségek
Szeptembertől már a bárányhimlő elleni oltás is kötelező lesz. Fotó: 123rf

A bárányhimlő (varicella) egy fertőző, cseppfertőzéssel terjedő vírusos megbetegedés. Rendkívül fertőző volta miatt a legtöbb beteg már gyermekként átesik rajta. A gerincvelő mellső szarvából kilépő idegek idegvégződéseinél megbújó vírusok azonban évekkel később is okozhatnak problémát, felnőttkori övsömör formájában.

A bárányhimlő tünetei: étvágytalanság, láz, kis piros viszkető pattanások, hólyagok a szájnyálkahártyán, víztiszta folyadékkal telt hólyagok testszerte

Az oltás a legjobb védekezés

A bárányhimlő védőoltással megelőzhető. Magyarországon a legkorszerűbb vakcinákkal oltanak, ezek biztonságosságát mutatja, hogy a 2,5 millió adag védőoltás beadása során mindössze 179 oltási reakcióval kapcsolatos bejelentés érkezett a hatósághoz - ismertette Müller Cecília megbízott országos tisztifőorvos. A szakember szerint országunkban felismerik a védőoltások jelentőségét, így nem jellemző, hogy a szülők elutasítják azokat.

A bárányhimlővel együtt már tizenkettő életkorhoz kötött kötelező védőoltást kell beadatni a gyerekeknek. Eddig a gümőkór (tbc), a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs (tetanus), a járványos gyermekbénulás, a mumpsz, a kanyaró, a rózsahimlő (rubeola), haemophylus influenzae b (Hib), a hepatitis B és a pneumococcus baktérium szerepelt a listán, a bárányhimlő elleni oltást pedig szeptemberben vezetik be.

Emellett - bár nem kötelező, de - ingyenesen kérhető a humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltás. Tavaly a 7. évfolyamra járó lányok 82 százalékát oltották be. A terv szerint a vakcinát a fiúkra is kiterjesztik majd.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)