Újabb oltóanyagot tesztelnek a zikavírus ellen

Az amerikai egészségügyi hatóságok embereken is elkezdtek kipróbálni egy újabb oltóanyagot. A betegség, amely a magzatoknál fejlődési rendellenességet okoz, az Egyesült Államokban és Latin-Amerikában terjed.

A fertőző és allergiás betegségeket vizsgáló amerikai intézet által kikísérletezett oltóanyagot 80 egészséges, 18 és 35 év közötti önkéntesnek adják be az ország különböző pontjain lévő három kutatóintézetben, az első dózist kedden kapták meg az önkénteseknek - jelentette be a szövetségi ügynökség. "Sürgető közegészségügyi feladat kifejleszteni egy megbízható és hatékony oltóanyagot a zikavírus terjedésének megelőzésére és a drámai születési rendellenességek megfékezésére" - mondta Anthony S. Fauci, az intézet igazgatója.

"Az állatkísérletek eredményei nagyon biztatóak voltak. Örülünk annak, hogy embereken is elkezdhetjük a vizsgálatokat" - tette hozzá. Fauci felhívta a figyelmet arra, hogy noha ezek a vizsgálatok "jelentős előrelépést" jelentenek, az oltóanyag kifejlesztése több évet vesz igénybe. Ez a kísérleti oltóanyag nem a zikaláz ellenszere, hanem az emberi testet segíti egy megfelelő immunreakció kifejlesztésében, arra az esetre, ha az találkozik a főként szúnyogok által terjesztett betegséggel.

Állatkísérletek után már embereken is tesztelik az új oltóanyagot, ami védhet a zikavírus ellen

A múlt hónapban vizsgálatok indultak egy másik kísérleti oltóanyaggal, amelyet az Inovio Gyógyszerészeti Laboratórium és a GenOne Life Sciences nevű dél-koreai biotechnológiai cég fejlesztett ki. Ezeket a kísérleteket a kanadai Quebecben és az egyesült államokbeli Miamiban, valamint Philadelphiában végezték el. Az amerikai tiszti orvosi szolgálat becslése szerint több mint 50 országban - jórészt latin-amerikai és karibi térségekben - terjed aktívan a vírus.

A zikavírus-fertőzés egy rövid lappangási idő után megjelenő akut, influenzaszerű kórkép. A kórokozó egy úgynevezett flavivírus, a fertőzés pedig sokszor teljesen tünetmentes. Az alábbi cikkünkben részletesebben is írunk a fertőzésről!

Az Egyesült Államok július végén jelentette be az első fertőzéses eseteket. Eddig a vírust csak a többi érintett országokból visszatérőknél állapították meg az amerikai illetékesek. Jelenleg nincs semmilyen gyógymódja a zikaláznak, amely ötből négy esetben nem okoz tüneteket, és észrevétlen marad. A betegség nem képes megfertőzni ugyanazt az embert két alkalommal is.

Ha egy terhes nő kapja el a vírust, az súlyos rendellenességet, leggyakrabban kisfejűséget okozhat a magzatnál. A fertőző és allergiás betegségeket vizsgáló amerikai intézet vizsgálatainak első eredményei 2017 januárjára várhatók. Ezután, ha az eredmények kielégítőek lesznek, a kutatások második szakaszát olyan országokban kell elvégezni, ahol a vírus járványként terjed.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +7, +12 °C
Minimum: +4, +10 °C

Kezdetben borult lesz az ég, majd felhőátvonulásokra számíthatunk. Többfelé lehet eső, zápor, északon esetleg havas eső is, de délután csökken a csapadékhajlam. Erős, viharos északnyugati szél mellett 7, 12 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Hétfőn erős hidegfronti hatás érvényesül, nagyon megterhelő időszak veszi kezdetét. Erős szívpanaszok léphetnek fel, ingadozhat a vérnyomás, többen rosszulléteket tapasztalhatnak. Gyakori lehet a görcsös fejfájás, a kismamák görcskészsége szintén fokozódik. Csökken a hő- és komfortérzet, fennáll a megfázás veszélye! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: