Újabb kötelező védőoltás jöhet

Május elején rotavírus miatt meghalt egy óvodáskorú gyerek Magyarországon. A gyermekorvosok most azért kampányolnak, hogy a rotavírus elleni vakcina is bekerülhessen a kötelező védőoltások protokolljába.

Több tízezer megbetegedést okoz évente a rotavírus Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2015-ben és 2016-ban a legtöbb rotavírusos beteget a tavaszi hónapokban regisztrálták. A legtöbb megbetegedés az utóbbi két évben 2015 áprilisában volt, akkor 1487-en kerültek kórházba - írja a vg.hu .

Hányás, láz, hasmenés, vizes széklet, híg széklet - ezek a rotavírusfertőzés tünetei, amely főleg egy éves kor alattiakra veszélyes. Ide kattintva többet is megtudhat a betegségről és kezeléséről.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke elmondta, hogy azért kampányolnak most a rota elleni védőoltásért , mert lényegesen több rotavírussal fertőzött beteg van Magyarországon, mint amennyit regisztrálnak. A statisztikai adatok évente 5-7 ezer megbetegedésről szólnak, azonban ennek nyolc-tízszereséről számolnak be a gyermekorvosok.

A rota olyan betegség, amelyet bárki elkaphat, de a legveszélyesebb a csecsemőkre és a legyengült immunrendszerű idősekre - ismertette a gyermekorvos. Évente több mint 900 öt év alatti gyerek kerül kórházba rotavírus miatt, halállal végződő eset viszont a mostani előtt nagyon régen nem történt itthon.

A gyermekorvosok azt szeretnék, hogy a rotavírus elleni vakcina is kötelező legyen
A gyermekorvosok azt szeretnék, hogy a rotavírus elleni vakcina is kötelező legyen

Egyelőre csak ajánlott, de borsos árú

Magyarországon két gyógyszergyártó gyárt rotavírus elleni oltóanyagot, és 2006 óta forgalmazzák itthon a vakcinát. Mindkét gyártó oltásának ára 40 ezer forint körül van, a készítmények pedig csak vényre kaphatóak. Az egyik gyár oltási sora két oltásból áll, míg a másiké háromból. Az oltható populáció átoltottsága Magyarországon körülbelül 25 százalékos.

Jó tudni! Több budapesti kerületben és számos vidéki nagyvárosban van lehetőség támogatást kérni az önköltségű oltásokra. Bővebb információért érdemes a település, illetve a kerület illetékeseit megkeresni.

Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének helyettes vezetője azt mondta, Európa nyolc országában már a kötelező oltások között van a rota elleni oltás. Ausztriában és Finnországban például a rotavírus okozta kórházi ellátások száma a kötelező védőoltás bevezetése óta több mint 50 százalékkal csökkent. Európa-szerte a rotavírus 3,6 millió megbetegedést okoz évente az öt év alatti gyerekek között.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)