Újabb halálos vírust fedeztek fel denevérekben

Fajugrást hajthatott végre egy denevérekben található vírus új mutációja, amely immáron emberekre is veszélyes lehet. Az új vírus lovakat és embereket támad, és mindkettőnél súlyos, gyakran halálhoz vezető betegséget idéz elő.

Az úgynevezett Hendra-vírus régóta ismert a virológusok körében. Denevérek terjesztik, és korábban megfigyelték, hogy lovakat és embereket is képes halálosan fertőzni. A most felfedezett variánst repülő rókákban azonosították. Nyugtalanító, hogy az új mutáció annak ellenére ölt meg egy lovat, hogy a korábban ismert vírusra negatív lett az állat tesztje.

Kutatók szerint mindez azért lehet veszélyes az emberre, mert azt jelzi, hogy az új vírus könnyen képes fajugrást végrehajtani, és sokkal agresszívebb lehet, mint a korábbi változatok. Így nem lehet kizárni azt, hogy a mutáció - lovakról, denevérekről, repülő rókákról átkerülve - embereket is könnyebben és súlyosabban fertőz. Noha a Hendra-vírus, illetve az új mutációja egyelőre csak Ausztráliára korlátozódik, kutatók attól tartanak, hogy a variáns nem fog megállni az országhatárnál.

dsadsa
Az Ausztráliában őshonos szürkefejű repülő róka is terjeszti a vírust. Fotó: Getty Images

A vírus tünetei különböző súlyosságúak a klasszikus influenzaszerű tünetektől a halálos légúti és idegrendszeri megbetegedésekig. Kezelése intenzív terápiát igényel, jelenleg vizsgálják a monoklonális antitest terápiákat. Jelenleg a vírus elleni leghatékonyabb védekezés egy állatvakcina, amely megakadályozza a lovakon keresztül történő terjedést. Utóbbi a leggyakoribb útja az ember megfertőzésének.

A kutatók arról számoltak be, hogy a ló tesztje egészen addig negatív volt, amíg egy új, HeV-g2 nevű változatra frissített teszt pozitív eredményt nem mutatott. A variáns 99 százalékos hasonlóságot mutatott a szürkefejű repülő rókában talált mutációval. Vagyis a vírus fajok közötti ugrást hajtott végre. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy az új variáns földrajzilag sokkal elterjedtebb Ausztráliában, mint a korábbi verzió.

A kutatók reményei szerint hamarosan egy átfogóbb diagnosztikai rendszert állítanak fel a Hendra-vírus változatai elterjedésének nyomon követésére. Mindezt a vírus halálos volta és az emberre való könnyű átterjedés lehetősége indokolja, írta az IFL Science.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)