Újabb világvárosban jelent meg a poliovírus

A járványos gyermekbénulásért felelős poliovírus nyomaira bukkantak New York szennyvízében, ami arra utal, hogy a fertőzés terjedőben lehet az amerikai nagyvárosban élők között.

A minták alapján arra lehet következtetni, hogy a vírus szélesebb körben jelen van New York nagyvárosi körzetében. Ugyanakkor a hatóságok szerint nincs szükség sürgős immunizációra a lakosság magas átoltottságának és abból következő immunitásának köszönhetően. Arra viszont felhívták a figyelmet, hogy az oltatlanok és az immungyengeséggel élők nagyobb veszélynek vannak kitéve. A poliovírus ellen egyébként az Egyesült Államok egészében is magas a népesség átoltottsága.

New York, New Jersey, Manhatten
Poliovírus nyomaira bukkant New York szennyvizében. Fotó: Getty Images

Mint azt a Reuters hírügynökség írja, a felfedezés alig néhány héttel azt követően érkezett, hogy július 21-én Rockland megyében egy felnőttnél poliovírus-fertőzést diagnosztizáltak. Közel tíz év óta ez az első ilyen eset az Egyesült Államokban. Mary T. Bassett, New York állam egészségügyi biztosa úgy nyilatkozott, hogy feltehetően minden felfedezett poliovírusos megbetegedésre több száz észrevétlen fertőződés jut. Hozzátette, hogy a New York-i eset riasztó, de nem meglepő.

Ashwin Vasan, New York város egészségügyi biztosa az oltás fontosságára hívta fel a figyelmet. Kijelentette továbbá, hogy a vírus jelen van a közösségekben, ezért „egyszerűen semmi nem fontosabb a gyermekek beoltatásánál, hogy megvédjük őket a vírustól. Az oltatlan, vagy nem teljesen oltott felnőtteket pedig arra kérjük, hogy most kérjék a vakcinát.”

Nemcsak New York, hanem London szennyvizében is poliovírus jeleit mutatták ki a közelmúltban.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: