Felbukkant a gyermekbénulást okozó vírus Európában

Poliovírus elleni emlékeztető oltást javasol a Londonban élő gyerekeknek a brit kormány egészségbiztonsági hivatala (UKHSA), miután a járványos gyermekbénulást okozó vírus örökítőanyagát kimutatták a város szennyvizében.

A brit egészségügyi hatóságok minden 1 és 9 év közötti gyermeknek ajánlják az emlékeztető oltás beadását a betegség ellen London összes körzetében. A vakcina a UKHSA szerint magas fokú védettséget jelent mind a járványos gyermekbénulás, mind pedig a vírus terjedése ellen – számolt be róla a CNN amerikai hírtelevízió. Az Egyesült Királyság statisztikai hivatala szerint hozzávetőlegesen egymillió gyermek érintett az intézkedésben.

gyermek, gyerekorvos, oltás, vakcina
Londonban az 1 és 9 év közötti gyerekek emlékeztető oltását javasolják poliovírus ellen. Fotó: Getty Images

A UKHSA arról számolt be, hogy február és július között összesen 116-féle poliovírusmaradványra bukkantak 19 londoni szennyvízmintában. Ezek nagy része ellen védelmet nyújt ugyan a kötelező oltás, de akadtak olyan minták is, amelyekben a vírus mutációit vélték felfedezni. A poliovírus ezen változatai nagyobb eséllyel okozhatnak maradandó bénulást azoknál, akik nem rendelkeznek a megfelelő oltással.

Fertőzést ezzel együtt egyelőre senkinél nem azonosítottak – az utolsó poliovírusos esetet 1984-ben regisztrálták a szigetországban. Vanessa Saliba epidemiológus, a UKHSA tanácsadója elmondta, hogy a lakosság túlnyomó része teljes védettséggel rendelkezik a vírus ellen, az átoltottsági arány azonban éppen az érintett londoni térségben a legalacsonyabb.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közgyűlése 1988-ban széles körű programot indított a poliovírus eradikációjára, remélve, hogy a fekete himlő után a járványos gyermekbénulás lehet a második olyan fertőző betegség, amelyet az emberiség vakcináció révén végleg képes lesz legyőzni. Akkor a fertőzés 125 országban volt jelen endemikusan, és becslések szerint mintegy 350 ezer megbetegedést okozott egyetlen év alatt. Ehhez képest 2021-ben mindössze hat esetet jelentettek világszerte. Európát a WHO 2002-ben poliomentes régióként ismerte el.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: