Új fegyvert találtak a koronavírus ellen

A betegségből már felgyógyult páciensek véréből olyan antitesteket sikerült kinyerni, amelyek hatékonyan felvehetik a harcot a SARS-CoV-2 vírussal.

A koronavírusból felgyógyuló emberek vérében lévő antitestek segíthetnek azoknak az embereknek is, akik először fertőződnek meg. Állatkísérletek már igazolták, hogy ezek az antitestek védhetnek a fertőzéstől és a tüneteket is enyhíthetik, a klinikai teszteket követően pedig hatékony fegyverré válhatnak a járvány elleni küzdelemben - írja a MedicalXpress.

"Készen kapják az ellenanyagot, ami elpusztítja a koronavírust" Bár világszerte rengeteg hatóanyagot tesztelnek különböző laboratóriumokban, a SARS-CoV-2 vírus ellen továbbra sem létezik védőoltás vagy gyógyszer. A súlyos fertőzötteknek azonban reményt jelenthet az egyre több országban - köztük hazánkban is - megkezdett vérplazma-terápia. De pontosan miből áll ez a kezelés, kik lehetnek donorok és milyen eredményeket tapasztaltak eddig? Többek között erről kérdeztük dr. Gyimesi Hildát, a Plazmaszolgálat Kft. orvosszakmai vezetőjét - kattintson a részletekért!

Védhet a vírus ellen

A kísérlet során a kutatók olyan emberektől vettek vért, akik nemrég gyógyultak fel a koronavírus-fertőzésből. Emellett olyan tesztsejteket is kifejlesztettek, amelyek az ACE2 nevű receptor működését szimulálják - ennek a receptornak a segítségével jut ugyanis a sejtbe a koronavírus. A kutatók azt vizsgálták, hogy a felgyógyult emberek vérében - amelyek még dúskálnak a vírus ellen termelt antitestekben - mennyire képes a koronavírus bejutni a tesztsejtekbe és osztódásnak indulni. Az állatkísérletek is igazolták, hogy ezek az antitestek már kisebb mennyiségben is blokkolhatják a kórokozó terjeszkedését.

Az antitestek felvehetik a harcot a járvánnyal. Fotó: Getty Images
Az antitestek felvehetik a harcot a járvánnyal. Fotó: Getty Images

A kutatók eredményei szerint az antitesteket többféle módon is felhasználhatják. Adhatók egyrészt a COVID-19 korai szakaszában lévő betegeknek a vírusszint csökkentése és a tünetek enyhítése érdekében. Ugyanakkor rövid ideig akár védelmet is nyújthat afertőzésellen azoknak az embereknek, akik a legnagyobb eséllyel találkozhatnak a vírussal. Ha ez utóbbi hatás is igazolódik, akár az egészségügyben dolgozó orvosok és ápolók védelmét is szolgálhatják ezek az antitestek.

A terápián több tudományos szervezet és egyetemi kutatócsoport is dolgozik, akik jelenleg arra koncentrálnak, hogy a lehető legnagyobb mennyiségben állítsák elő ezeket az antitesteket a klinikai vizsgálatok megkezdéséhez - mondta el Dr. Thomas Rogers, a Kaliforniai Egyetem kutatója, a tanulmány egyik társszerzője.

A koronavírus okozta járvány megfékezése jelenleg a világ legnagyobb közegészségügyi prioritása. A vírussal fertőzöttek száma a legutolsó adatok szerint már átlépte a nyolcmilliót, a halálozások száma a 400 ezret, a vírus pedig egyre gyorsabban terjed Dél-Amerikában és Afrikában is. Sok kutatócsoport a betegségből felgyógyult emberek vérét használná fel azoknak a megóvásához, akik még nem találkoztak a vírussal. A vérben lévő antitestek akár hetekre is védelmet nyújthatnak a betegségektől, hasonló készítményeket alkalmaztak már korábban az ebola és a tüdőgyulladást kiváltó RSV-vírus ellen is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció