Tularémia: mi is elkaphatjuk a nyúlpestist

A tularémia (nyúlpestis) egy súlyos fertőző betegség, melyet kullancsok csípésén keresztül az emberek is elkaphatnak. Kezelés nélkül halálos szövődményei is lehetnek, például a csontok, a szívburok, vagy a tüdő gyulladása.

A tularémia (nyúlpestis) okozója a Francisella tularensis nevű baktérium, melynek számos altípusa létezik, és az egyik leginkább fertőző mikrobának tartják, már az emberi szervezetbe jutott 10-50 kórokozó betegséghez vezethet. Világszerte közel 100 különböző állatfajban él meg ez a baktérium, többek között különböző emlősökben (például nyulakban, borzokban, szarvasokban stb.), madarakban, kétéltűekben és rovarokban is.

A nyár a tularémiafertőzésfőszezonje. Tularémiával állataink is megfertőzhetnek bennünket. Részletek!

A tularémia elsősorban a fertőzött állat szöveteivel való kapcsolat útján terjed, de kullancsok és szúnyogok is terjeszthetik, sőt fertőzött föld belélegzésével is bekerülhet a szervezetünkbe. Emberről emberre nem terjed. A tularémiát okozó baktérium a gazdaszervezet sejtjeibe bekerülve parazitaként viselkedik. Általában a fehérvérsejteket támadja meg, így azimmunrendszerműködését is befolyásolja. A betegség számos belső szervet megtámadhat, a tüdőket, a májat, a lépet vagy a nyirokrendszert is.

A tularémiát különböző csoportokba osztják, annak megfelelően, hogy milyen tünetekkel jár együtt, illetve hogyan fertőződött meg a beteg. Ennek megfelelően elkülöníthetnek a bőrt, a nyirokcsomókat, a szemet, a felső légutakat, a bélrendszert, illetve a tüdőt érintő tularémiát, illetve úgynevezett tífuszos tularémiát is, mely magas lázzal jár együtt. A fertőzés akár 14 napig is lappanghat, de az első tünetek általában 3-5 napon belül megjelennek az embereken.

A betegség tünetei között találhatjuk a lázat és a hidegrázást, a fejfájást, étvágytalanságot, az általános rosszullétet és gyengeséget, az izomfájdalmakat, a köhögést és torokfájást, valamint a hasfájást és a hányást. A betegek mintegy egyötödénél bőrtünetek, kiütések is megfigyelhetőek. Az általános tünetek mellett a betegség altípusainál egyéb tünetek is megjelenhetnek.

A tularémiát a fertőzött házikedvencünk is terjeszheti

A tularémiát a fertőzött házikedvencünk is terjeszheti

A leggyakoribb, az úgynevezett ulceroglandurális tularémia esetén a bőrön, elsősorban a csípés helyén (például a kézen vagy a lábon) apró, fekélyes, sárgás színű seb jelenhet meg, emellett pedig a nyirokcsomók is megduzzadhatnak, érzékennyé válhatnak. Más altípusok tünetei között találhatjuk az egyik szemet érintő, fájdalmas, fekélyes sebekkel együtt jelentkező kötőhártya-gyulladást (ebben az esetben a szembe kerülő baktérium okozza a betegséget, például úgy, hogy az érintett szemébe fröccsen a fertőzött állat vére, vagy a fertőzött állattal való kapcsolat után megdörzsöli valaki a szemét), a fokozott könnyezés és a fényérzékenység.

Ha a fertőzött állat húsát nem megfelelően készítik elő, és félig nyersen fogyasztják el, esetleg fertőzött vizet fogyaszt valaki, akkor az a száj nyálkahártyáján, a nyelőcsőben, a garatban vagy a mandulákban okoz gyulladást, de hasmenéssel és belső vérzéssel is járhat a betegség. Nagyon ritkán a baktérium belélegzés útján is a szervezetünkbe kerülhet, ilyenkortüdőgyulladáslehet a következmény, mely mellkasi fájdalommal és köhögéssel jár együtt.

A tularémiát antibiotikumokkal kezelik. Amennyiben ez nem történik meg, a gyulladások továbbterjedhetnek a szervezetben, és az esetek 5 százalékában halálos szövődményeket okozhatnak. A betegség ellen létezik védőoltás, ezt azonban csak ritkán, nagy kockázatú egyéneknél, például vadászoknál alkalmazzák. A tularémia megelőzésénél nagyon fontos a kullancsok elleni küzdelem, illetve a megfelelő felszerelés (pl. kesztyű és szemüveg) használata, ha vadállatokkal dolgozik valaki.

A tularémiát okozó baktériumot az egyik olyan kórokozónak tekintik, melyet biológiai fegyverként fel lehetne használni. Ennek oka a szakemberek szerint az, hogy a belélegzett levegővel is terjedhet, nagyon könnyen fertőz, és bár jelentős mértékben rontja a beteg általános egészségügyi állapotát, csak ritkán halálos.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)