Történt valami, ami visszavetette az oltási kedvet

Már Magyarországon is elérhető a koronavírus omikron variánsa ellen kifejlesztett védőoltás. Az viszont kérdéses, hogy vajon mekkora lesz iránta a kereslet – főleg úgy, hogy nem is mindenki kaphatja meg.

Ahogy már mi is beszámoltunk róla, szerdán megérkezett Magyarországra a Pfizer és a BioNTech koronavírus ellen kifejlesztett új vakcinája, amely az omikron variáns ellen biztosít tökéletes védelmet. Fontos tudni azonban, hogy ez az oltóanyag alapimmunizálásra nem használható, tehát csak azok kaphatják meg, akik már túl vannak legalább két részoltáson. Az viszont még erősen kérdéses, hogy vajon lesz-e kereslet az új oltás iránt – a közelmúlban történt ugyanis valami, ami jelentősen visszavetette itthon az oltási kedvet.

koronavírus
Fecskendőt töltenek meg a koronavírus elleni oltóanyaggal a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az omikron megjelenése óta csökkent a veszélyérzet

„Egyre kevesebben oltakoznak hazánkban, amióta megjelent az enyhe tünetekkel járó koronavírus variánsa, az omikron. Ez a mutáció már csak felsőlégúti infekciót okoz, a legtöbb esetben nem támadja meg a tüdőt. Ezért sokan úgy gondolják, feleslegessé vált az oltás” – számolt be róla az ATV.

Azt, hogy az oltások iránt mostanában nem túl nagy az érdeklődés, Tibold Antal, a PTE oltópontjának szakmai vezetője is megerősítette a híradónak. A szakértő azonban abban reménykedik, hogy az omikron elleni, specifikus vakcina elérhetővé válása változtat ezen a tendencián.

Nézzük, milyen tünetek jelentkeznek, milyen a betegség lefolyása, illetve mire kell figyelni, ha az omikronnal fertőződtünk meg.

Az omikron két alvariánsa ellen is véd

Az új oltóanyag mind a két omikron variánssal szemben hatásos – szögezte le Jakab Ferenc virológus. „Ez nem azt jelenti, hogy a régi vakcinák nem alkalmasak, hanem a régi vakcinák már csak 60-70 százalékos védettséget nyújtanak a mostani variánsokkal szemben, míg ez az új vakcina eléri a 90-95 százalékos alkalmasságot és hatékonyságot” – magyarázta a PTE professzora.

A szakértő szerint várhatóan újabb variánsok is megjelennek majd, a koronavírus mutációja tehát nem fog megállni az omikronnál. Csak abban reménykedhetünk, hogy az újabb változatok is csak enyhe tüneteket fognak produkálni.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a
Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: