Koronavírus: megérkeztek az omikron elleni vakcinák

Szerdán megérkezett Magyarországra a Pfizer és a BionTech koronavírus ellen kifejlesztett új vakcinája - jelentette be Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője.

Az oltóanyagot az eredeti vírustörzsre és az omikron BA.1 variánsa ellen fejlesztették ki. A mostani szállítmánnyal mintegy 110 ezer adag oltóanyag érkezett az európai uniós beszerzés 9,5 millió adagjából. Galgóczi elmondása szerint a vakcina jövő héttől lesz elérhető az oltópontokon.

A Pfizer és a BionTech koronavírus ellen kifejlesztett első új vakcinái Budapesten, a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és infektológiai intézet - Szent László telephelyén 2022. szeptember 7-én
A Pfizer és a BionTech az eredeti vírustörzsre és az omikron BA.1 variánsa ellen kifejlesztett oltóanyaga. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az újfajta készítmény egyadagos, kizárólag emlékeztető oltásra engedélyezett 12 év felettieknek. Tehát csak azok kaphatják, akik már alapimmunizáltak, és kaptak legalább egy emlékeztető oltást - emelte ki a járványügyi osztályvezető. Hozzátette, jövő héten újabb szállítmány – közel 107 adag – érkezik, október-novemberben pedig hárommillió adagot várnak. Jövőre 6,5 millió adag oltóanyag szállítása várható.

Csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Ami a vírus jelenlegi terjedését illeti, az NNK szerdai jelentése szerint országos átlagban továbbra is csökken a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. A vizsgált városok többségét stagnálás jellemzi, míg Eger, Győr, Kecskemét és Nyíregyháza esetében csökkenést mértek. Jelentős növekedést egyik vizsgált városnál sem találtak a szakemberek. A koronavírus szennyvízbeli koncentrációja Kecskeméten, Győrben és Zalaegerszegen a mérsékelt, a többi 19 vizsgált településen az emelkedett kategóriába sorolható.

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: