Szlávik: "az omikron sem a barátunk"

"Az omikron sem a barátunk. Az idősekben, a súlyos immunhiányosokban, daganatosokban, tüdőbetegekben, vesebetegekben képes súlyos megbetegedést okozni, pláne, ha nem oltottak. A rizikócsoportok ugyanazok" - hívta fel a figyelmet a hazai szakértő.

Magyarországon már a koronavírus omikron variánsa vált dominánssá, hiszen az új fertőzések 87 százalékáért ez a változat felelős. Az új mutáns sokkal gyorsabban okoz megbetegedést, ugyanis nem 4-5 nap a lappangási ideje, hanem csupán 2-3 nap, és ezért a lefolyása is gyorsabb, mint a korábbi változatoknak. Akár az is elképzelhető, hogy egy héten belül mindenki meggyógyul a betegségből, ráadásul jellemzően enyhébb tünetek jelentkeznek, és sokkal ritkábban okoz tüdőgyulladást, pláne az oltottak esetében. Ettől függetlenül azonban egy oltatlan, idős, beteg embernél ez a variáns is képes olyan súlyos megbetegedést okozni, ami miatt akár lélegeztetésre is szorulhat az illető - magyarázta Szlávik János főorvos, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország,
Bár alapvetően enyhébb lefolyású betegséget okoz, azért az omikron variánsnak is megvannak a veszélyei. Fotó: Getty Images

Az omikron más tüneteket okoz

A szakember kiemelte, hogy az omikron azért csak ritkán okoz tüdőgyulladást, mert elsősorban nem a tüdő szöveteiben, hanem inkább a felső légutakban szaporodik. Éppen ezért ebben az esetben nem a köhögés és a fulladás a legjellegzetesebb tünet, hanem inkább a nátha, a torokfájás és a torokkaparás. Emellett, míg az eddigi változatokra jellemző volt a láz, afejfájásés az izomgyengeség is, az omikronnál sokkal gyakrabban jelentkezik hátfájás, derékfájás, krákogás, enyhe köhögés, valamint izomfájdalom.

Lehetnek még újabb hullámok?

Vannak, akik már a 4. oltást is megkapták - nézze meg a képeket!

Szlávik János teljesen biztos benne, hogy az országon most végigsöprő fertőzési hullámért az omikron felelős. Úgy fogalmazott, hogy jó lenne hinni abban, hogy az új variánsé az utolsó hullám a pandémia vége előtt, ő azonban nem ennyire optimista. "Rengeteg variáns jelent meg az utóbbi egy évben, és miért ne jelenhetne meg egy omikronnál is jobban terjedő, gonoszabb, súlyosabb megbetegedést okozó variáns?" - tette fel a kérdést. Hozzátette, jó megoldás lenne, ha az omikron világszerte elterjedne és nagyon sok embert megfertőzne, mert ez által mindenkinél kialakulna valamilyen szintű védettség, és véget érhetne a járványnak. "De nem biztos, hogy ez ilyen egyszerű" - szögezte le.

A szakember inkább abban látja a járvány végének kulcsát, hogy megjelenik egy olyan vakcina, amely valamennyi variáns ellen hatékony. Véleménye szerint akár már az idei évben előrukkolhatnak a gyártók egy ilyen oltóanyaggal.

Bár megjelent a napokban egy szakmai ajánlás a koronavírus elleni negyedik oltással kapcsolatban, a dokumentum pont a legfontosabb információt nem tartalmazza: azt, hogy milyen vakcina után mi adható. Csak annyit írtak, hogy egyik kombináció sem ellenjavallt, de az oltóanyag kiválasztása mindenesetben az oltóorvos feladata.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)