Tisztifőorvos: számítunk a gyógyultak segítségére

Magyarországon már 516 koronavírus-fertőzött hagyhatta el gyógyultan a kórházakat. "Számítunk rájuk" - emelte ki el Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján arra utalva, hogy a súlyos COVID-19 betegeket a gyógyultak vérplazmájával kezelnék.

Ahogy már a HáziPatika.com-on olvashatták, biztató az állapota annak a COVID-19-betegnek, akinek Magyarországon elsőként adtak be koronavírusból kigyógyult páciensek vérplazmáiból kivont antitesteket Magyarországon. A reményt adó eredmények miatt a tisztifőorvos megkeresi azokat a gyógyult pácienseket, akik súlyos panaszokkal küzdöttek a megfertőződést követően, és vélhetően nagy mennyiségű ellenanyagot termelt a szervezetük.

49-en szorulnak művi lélegeztetésre

Koronavírus: ilyen tünetek is jelentkezhetnek - a részletekért kattintson ide!

A tisztifőorvos arról is beszámolt, hogy Magyarországon jelenleg 976 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 49-en vannak lélegeztetőgépen, súlyos állapotban. Megemlítette továbbá, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy újfajta koronavírustesztről adott hírt, amely szintén gyorsteszt, azonban nem a szervezet által termelt ellenanyagot, hanem a PCR-teszthez hasonlóan a vírus jelenlétét mutatja ki. A teszt még a kísérleti fázisban van, a tisztifőorvos szerint viszont ez a módszer különösen hatékony lehet a későbbiekben a lakosság átfertőzöttségének vizsgálatára.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország koronavírus fertőzöttek, koronavírus gyógyultak, koronavírus vérplazma, koronavírus maszk, koronavírus munkahely
Védőfelszerelést viselő ápoló a fővárosi Szent László Kórházban. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

110 helyre szállítanak védőeszközöket

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy a hétfői és keddi nap folyamán összesen több mint 100 helyre szállítanak új védőeszközöket, amelyeket egészségügyi dolgozók és a rendvédelmi szervek kapnak meg. A koronavírus elleni védekezést segítő szállítmányok maszkokat, kesztyűket, arcpajzsokat és védőruházatokat tartalmaznak. Erről Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője beszélt.

A védőeszközökkel kapcsolatban Müller Cecília kiemelte, hogy az orvosi maszkokat elsősorban az egészségügyben dolgozóknak szánják, a lakosságnak pedig inkább a mosható textilmaszkokat javasolják a mindennapi használatra. Fontos azonban, hogy helyesen használjuk a maszkot - tehát az orrot és a szájat is eltakarjuk vele -, és ne tapogassuk viselés közben. Hazatérés után csak a rögzítő zsinórt vagy gumit szabad megfogni a levételhez, majd azonnal ki kell mosni maszkot, legalább 60 Celsius-fokon. Lehetőség szerint fertőtlenítsük is ezeket a védőeszközöket - tette hozzá a tisztifőorvos. Kiemelte továbbá, hogy aki mégis egyszer használatos maszkot választ, az levétel után tegye be egy zacskóba az eszközt, kösse be, majd így dobja ki. A használt maszkok ugyanis alapvetően veszélyes hulladéknak minősülnek - figyelmeztetett.

A tájékoztatón Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára is megszólalt. Megerősítette, hogy a kormány célja az, hogy annyi új munkahelyet teremtsen, amennyit a koronavírus-járvány elpusztít. Mint mondta, ennek a tervnek az egyik legfontosabb pontja a bértámogatás. Hozzátette, aki a járvány okozta helyzet miatt elveszíti a munkáját, az legkésőbb 3 hónap múlva újra munkába állhat.

A magyarok kétharmada a korlátozások feloldása után sem megy nyaralni - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)