Tisztifőorvos: számítunk a gyógyultak segítségére

Magyarországon már 516 koronavírus-fertőzött hagyhatta el gyógyultan a kórházakat. "Számítunk rájuk" - emelte ki el Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján arra utalva, hogy a súlyos COVID-19 betegeket a gyógyultak vérplazmájával kezelnék.

Ahogy már a HáziPatika.com-on olvashatták, biztató az állapota annak a COVID-19-betegnek, akinek Magyarországon elsőként adtak be koronavírusból kigyógyult páciensek vérplazmáiból kivont antitesteket Magyarországon. A reményt adó eredmények miatt a tisztifőorvos megkeresi azokat a gyógyult pácienseket, akik súlyos panaszokkal küzdöttek a megfertőződést követően, és vélhetően nagy mennyiségű ellenanyagot termelt a szervezetük.

49-en szorulnak művi lélegeztetésre

Koronavírus: ilyen tünetek is jelentkezhetnek - a részletekért kattintson ide!

A tisztifőorvos arról is beszámolt, hogy Magyarországon jelenleg 976 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 49-en vannak lélegeztetőgépen, súlyos állapotban. Megemlítette továbbá, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy újfajta koronavírustesztről adott hírt, amely szintén gyorsteszt, azonban nem a szervezet által termelt ellenanyagot, hanem a PCR-teszthez hasonlóan a vírus jelenlétét mutatja ki. A teszt még a kísérleti fázisban van, a tisztifőorvos szerint viszont ez a módszer különösen hatékony lehet a későbbiekben a lakosság átfertőzöttségének vizsgálatára.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország koronavírus fertőzöttek, koronavírus gyógyultak, koronavírus vérplazma, koronavírus maszk, koronavírus munkahely
Védőfelszerelést viselő ápoló a fővárosi Szent László Kórházban. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

110 helyre szállítanak védőeszközöket

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy a hétfői és keddi nap folyamán összesen több mint 100 helyre szállítanak új védőeszközöket, amelyeket egészségügyi dolgozók és a rendvédelmi szervek kapnak meg. A koronavírus elleni védekezést segítő szállítmányok maszkokat, kesztyűket, arcpajzsokat és védőruházatokat tartalmaznak. Erről Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője beszélt.

A védőeszközökkel kapcsolatban Müller Cecília kiemelte, hogy az orvosi maszkokat elsősorban az egészségügyben dolgozóknak szánják, a lakosságnak pedig inkább a mosható textilmaszkokat javasolják a mindennapi használatra. Fontos azonban, hogy helyesen használjuk a maszkot - tehát az orrot és a szájat is eltakarjuk vele -, és ne tapogassuk viselés közben. Hazatérés után csak a rögzítő zsinórt vagy gumit szabad megfogni a levételhez, majd azonnal ki kell mosni maszkot, legalább 60 Celsius-fokon. Lehetőség szerint fertőtlenítsük is ezeket a védőeszközöket - tette hozzá a tisztifőorvos. Kiemelte továbbá, hogy aki mégis egyszer használatos maszkot választ, az levétel után tegye be egy zacskóba az eszközt, kösse be, majd így dobja ki. A használt maszkok ugyanis alapvetően veszélyes hulladéknak minősülnek - figyelmeztetett.

A tájékoztatón Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára is megszólalt. Megerősítette, hogy a kormány célja az, hogy annyi új munkahelyet teremtsen, amennyit a koronavírus-járvány elpusztít. Mint mondta, ennek a tervnek az egyik legfontosabb pontja a bértámogatás. Hozzátette, aki a járvány okozta helyzet miatt elveszíti a munkáját, az legkésőbb 3 hónap múlva újra munkába állhat.

A magyarok kétharmada a korlátozások feloldása után sem megy nyaralni - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció