Súlyos tüdőgyulladás a jakuzzi miatt?

A legionárius betegség váratlan helyen is fertőzhet. Nem is gondolnánk, hogy miközben a pezsgőfürdőben lazulunk, a veszélyes kórokozó lesben áll.

Súlyos tüdőgyulladást okoz a jakuzzi?

Leggyakrabban a nem megfelelően tisztított légkondikkal hozzuk kapcsolatba a legionárius megbetegedést, melyért a Legionella baktériumok felelősek. Ezek alacsony csíraszámban bármilyen édesvízi környezetben előfordulhatnak, közegészségügyi kockázatot azonban természetes előfordulási helyükön ritkán jelentenek.

Sokan azonban nem is gondolnák, hogy ezek a baktériumok számtalan olyan helyen is megbújhatnak, amire nem is gondolunk, ahol tényleges veszélyt jelenthetnek ránk. Ilyen a jakuzzi vagy, az egyszerű vezetékes ivóvíz mellett az autó ablakmosó folyadéka is.

Súlyos tüdőgyulladás a jakuzzi miatt? legionárius betegség Legionella baktérium jakuzzi tüdőgyulladás kórokozók fertőzés
Súlyos tüdőgyulladás a jakuzzi miatt? legionárius betegség Legionella baktérium jakuzzi tüdőgyulladás kórokozók fertőzés

A szóban forgó baktériumok által okozott fertőzések világszerte a terjedőben lévő megbetegedések közé tartoznak. Hazánkban évente ugyan mindössze 10-30 megerősített esetet jelentenek, a kockázatot jelentő vizes közegek Legionella-monitorozása ennek ellenére sem szabályozott törvényileg - hívja fel a figyelmet az Egészségtudomány folyóiratban közölt, a legionella hazai előfordulásáról szóló tanulmány.

A szökőkút és a légkondi is veszélyes?

A legionella baktériumokkal összefüggésbe hozható megbetegedéseket összefoglaló néven legionellózisnak nevezzük, a betegség terjesztésében pedig a legionellával szennyezett vízből képződő aeroszol belélegzése játssza a fő szerepet. Legyen szó akár szökőkútról, akár légkondiról vagy jakuzziról, nem megfelelő tisztítás esetén reális veszély lehet az elszaporodott kórokozótömeg.

A betegség lappangási ideje 3-10 nap, az első jelek hasonlítanak az influenza tüneteihez (magas láz, fejfájás, izomfájdalmak, aluszékonyság, gyakran hányás és hasmenés is). Ezt követően súlyos tüdőérintettség, vese- és idegrendszeri károsodás, tudatzavar figyelhető meg. Többnyire súlyos tüdőgyulladással jár: hidegrázás, magas láz, verejtékezés, mellkasi fájdalom, fájdalmas köhögés, szapora és hörgő lélegzés, szapora szívverés, szorongás lép fel. A beteg egyszerre szenvedhet a légzési és a vese-elégtelenségtől, sokkos állapotba kerülhet. Hosszas, antibiotikus kezelést igényel.

A kórokozó többféle közegben okoz problémát

A HáziPatika.com-on írtunk már többek között a sokakat megbetegítő kórházi szökőkútról, az autók ablakmosójában megtelepedő kórokozókról, az automata vízcsapok veszélyeiről éppúgy, mint a légkondikkal kapcsolatban felmerülő egészségügyi kockázatokról.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció