Sokkal több európai fertőzött lehet, mint gondoljuk

A koronavírus-járvány már a világ 187 országában megjelent, a 10 legérintettebb országból 7 Európában található. A regisztrált fertőzöttek száma azonban valószínűleg koránt sem a reális képet mutatja a járványhelyzetről.

A 7 legtöbb koronavírus-fertőzöttet számláló európai országban összesen több mint 1,2 millió esetet és körülbelül 120 ezer áldozatot regisztráltak kedd reggelig. Ennél azonban jóval több az európai betegek száma, a tényleges vírushordozók pedig még többen lehetnek - egyes becslések szerint például csak Németországban mintegy 2 millióan kaphatták el a vírust.

A német lakosság 2 százaléka fertőzött lehet

Mennyi idő alatt lehet felgyógyulni a koronavírus-fertőzésből? A válaszért kattintson ide!

A bonni egyetemi klinika virológiai intézetének és klinikai kémiai és farmakológiai intézetének közös szervezésében végzett kutatás alapján hozzávetőleg 1,8 millió ember - tehát a 83 milliós ország lakosságának 2,1 százaléka - fertőződhetett meg az új koronavírussal május elejéig. A bonni kutatók a járvány első helyi gócában, a németországi Vuhannak is nevezett Heinsberg járási Gangeltben vizsgálták a vírus terjedését és hatásait - ehhez 405 háztartásból 919 embert vontak be a kutatásba. A szakemberek számításai szerint a település lakóinak 15 százaléka fertőződhetett meg, miután február közepén egy több mint 300 ember részvételével, zárt térben tartott karneváli ünnepségen észrevétlenül terjedni kezdett a vírus. Afertőzésaz esetek 0,37 százalékában vezetett halálhoz.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Németország, koronavírus Európa, koronavírus Szerbia, koronavírus Szlovákia, koronavírus Szlovénia, koronavírus Románia, koronavírus Horvátország, koronavírus Ausztria, koronavírus Ukrajna
Maszkot viselő járókelők Berlinben. Fotó: Getty Images

Az ország egészére vonatkozó becslés a gangelti tapasztalatokon alapul. A bonni szakértők becslése és a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) tényadatai alapján nagyjából tízszeres lehet a különbség a ténylegesen koronavírus-fertőzöttek és az igazoltan fertőzöttek száma között. A gangelti kutatásban kimutatták azt is, hogy a fertőzöttek 22 százalékának nincsenek tünetei. Ez a tudományos adat aláhúzza a fertőzéshigiéniai és a társas távolságtartási szabályok fontosságát. "Bármely egészségesnek gondolt személy hordozhatja a vírust. Ezt tudatosítanunk kell magunkban, és ennek megfelelően kell alakítani a viselkedésünket" - emelte ki Marin Exner, az egyetemi klinika higiéniai és közegészségügyi intézetének vezetője.

Mi a helyzet a szomszédban?

A koronavírus-járvány a Magyarországot környező országokat sem kerülte el, azonban már szinte mindenhol eljött a szigorú korlátozások enyhítésének ideje. Ausztria például április 14-én elkezdte a régi, megszokott élet fokozatos újraindítását azzal, hogy engedélyezte a kisebb üzletek megnyitását. A boltokban és a tömegközlekedési eszközökön azonban kötelezővé tették a szájmaszk viselését, és ügyelni kell a legalább 1 méteres távolság megtartására is.

Május elsején a nagyobb üzletek és a szolgáltató ágazatok is kinyithattak, ám továbbra is erősen kontrollálják a folyamatokat. "Az esetleges második hullám lehet a legrosszabb" - hívta fel a figyelmet Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter. Mint mondta, a május "sorsdöntő" hónap lesz. Ha továbbra sem nő drasztikusan a fertőzöttek száma, akkor az ország nagy lépést tett előre - vélekedett. Az osztrákok egyébként eddig 15650 koronavírusos esetet és 606 áldozatot regisztráltak.

Ukrajnában május 22-e után is érvényben marad az országos karantén, egyes korlátozásokon azonban enyhíteni fognak. Az országban már meghaladta a 12 ezret az igazolt fertőzöttek száma, valamint 316 életet követelt eddig a koronavírus-járvány. Horvátország és Szlovénia közben megpróbálja megmenteni a nyári turisztikai szezont. Ennek érdekében Szlovéniában már a jövő héten kinyithatnak a kisebb szálláshelyek, Horvátország pedig június 1-jén, de legkésőbb 15-én indítaná az idényt. A horvátok egyébként 2112 fertőzöttről és 83 áldozatról, a szlovénok pedig 1445 megbetegedésről és 98 halálesetről tudnak eddig.

Szerbiában az utóbbi 24 órában kevesebb mint száz új fertőzöttet regisztráltak. Az új esetek alacsony száma miatt csütörtöktől várhatóan visszavonják az országban a szükségállapotot, eltörlik a kijárási tilalmat, és folytatódhat a választási kampány is. A szerbek több mint 9 ezer koronavírusos betegről és 197 halottról, a szlovákok pedig 1421 megbetegedésről és 25 halálesetről számoltak be keddig.

Sokkal hamarabb megjelent a koronavírus Franciaországban, mint eddig gondolták - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)