Sokáig nyögi a járvány hatásait a légiközlekedés

Legkorábban 2023-ban állhat vissza a légiközlekedési szektor teljesítménye a koronavírus-járvány előtti szintre - véli a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA). Az állami rendelkezések azonban lassíthatják a folyamatot.

A háromszáz légitársaságot összefogó IATA vezető közgazdásza, Brian Pierce ötéves előrejelzése szerint a légiközlekedés csak 2023-ra állhat vissza a 2019-es szintre, miközben a globális gazdaság két évvel korábban, már 2021-ben újra elérheti a koronavírus-járvány előtti szintet.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus repülés, koronavírus légi közlekedés, koronavírus gazdasági hatások
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus repülés, koronavírus légi közlekedés, koronavírus gazdasági hatások

Csökken az utasok bizalma

A különbség oka, hogy az országok soha nem tapasztalt mennyiségű pénzzel támogatják a gazdaság újraindítását, és a központi bankok is öntik a készpénzt a piacokra. A repülés azonban a koronavírus elleni vakcina hiányában csak biztonsági intézkedésekkel folytatódhat, ez pedig visszaveti az utasok repülésbe vetett bizalmát. Az egyes kormányzati intézkedések ráadásul tovább lassíthatják az amúgy is lassú kilábalást - véli Alexandre de Juniac, az IATA elnök-vezérigazgatója. Hosszabb távon viszont a feltörekvő gazdaságok és a globális népesség növekedése stabil bővülési pályára állíthatja a szektort.

Csőd is fenyegeti a cégeket

Elvesztette utasforgalma 99,3 százalékát a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, ugyanis a koronavírus-járvány miatt szinte teljesen leállt a légiközlekedés. A részletekért kattintson ide!

Az Európai Unió döntésének értelmében a koronavírus-járvány miatt törölt járatok utasainak fel kell ajánlani egy kupont a már megvásárolt jegyek helyett. Ám amennyiben ezt az érinett nem fogadja el, hét napon belül vissza kell téríteni a jegy árát. Így azonban május végéig mindegy 9,2 milliárd euró értékben kellene a cégeknek visszafizetni a le nem utazott jegyek árát, ennek következtében pedig hamar kifogynak a készpénzből, és csődbe mennek - figyelmeztetett Alexandre de Juniac. Az IATA ehelyett az egy évig érvényes kupon bevezetését javasolta, a szervezet tehát nem ért egyet az unió lépésével.

Az optimista forgatókönyv szerint egy év múlva jöhet a korona-vakcina - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő