Sok az uszodai fertőzés

Az utóbbi években duplájára nőtt a kriptosporidiózis miatti megbetegedések száma egy USA-ban készült tanulmány szerint. A parazita által terjesztett betegség elsősorban a fürdőkben terjed, legyengült immunrendszerű betegeknél pedig súlyos problémát is okozhat.

A klórozásnak köszönhetően a fürdők vizében kis eséllyel terjedhetnek fertőzések, és a hazai élővizek minősége is viszonylag jónak mondható. Ennek ellenére többféle betegséget is összeszedhetnek a fürdőzők, amelyek gyomorproblémákat, gombás fertőzéseket okozhatnak. Az Egyesült Államokban az utóbbi években megduplázódott a fürdőkben elkapható, hasmenést okozó kriptosporidiózisfertőzés előfordulása. Arizona államban 2016 júliusa és októbere között 352 esetet diagnosztizáltak, míg az utóbbi években ugyanekkor maximum 62 esetet tartottak nyilván. Egyelőre nem tisztázott, hogy mitől vált gyakoribbá a fertőzés, a szakértők azonban azt javasolják, hogy a beteg, hasmenéstől és gyomorfájdalmaktól szenvedő betegek lehetőség szerint kerüljék a medencét.

A hőségben különösen vonzónak tűnhet egy medence hűsítő vize. A legtöbben vidáman csobbanunk, és bele sem gondolunk, hogy mi minden úszkálhat velünk együtt. Bővebben az alábbi cikkünkben foglalkoztunk a témával!

A kriptosporidiózis jelei

A kriptosporidiózis egy Cryptosporidium nevű protozoon nevű élősködő által okozott betegség. Elsősorban fertőzött emberek vagy állatok ürülékével szennyezett vízzel vagy élelmiszerekkel terjed, és mivel igen ellenálló például a klórral szemben, fertőtlenített vizekben is képes életben maradni és továbbterjedni. A bélrendszerbe kerülve a kórokozók a vékonybelet támadják meg súlyos hasmenést okozva. A beteg az első héten üríti a legtöbb kórokozót (továbbterjesztve ezzel a kriptosporidiózist), de még hónapokkal a fertőződést követően is lehetnek a székletben fertőzni képes oociszták.

Hiába klórozzák a vizet, bizonyos fertőzések így is terjedhetnek a medencében
Hiába klórozzák a vizet, bizonyos fertőzések így is terjedhetnek a medencében

A fertőzést sokszor nem követik jól látható tünetek, de ennek ellenére is továbbadható másik embernek. Akut, illetve krónikus fertőzésként is jelentkezhet: előbbinél a betegség nagyjából két hét alatt lezajlik, utóbbinál a tünetek jóval két héten túl is megmaradnak.

Általában a betegek hasmenést, lázat, görcsös hasi fájdalmakat és fáradékonyságot tapasztalnak, illetve néha hányinger is jelentkezik. Általában csak a tünetek enyhítésére van szükség, de a legyengült immunrendszerű emberek esetében komolyabb kezelés is szükségessé válhat.

Forrás: WebMD

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)