Rusvai: ősz végén tetőzhet a negyedik hullám

Egyelőre nem mutatkoznak jelei a koronavírus-járvány hazai felfutásának, Rusvai Miklós virológus szerint azonban októbertől már jelentős emelkedés jöhet a fertőzésszámok tekintetében.

Életmentő tüdőátültetést végeztek egy koronavírus-fertőzés miatt súlyosan roncsolódott tüdejű magyar betegen. Részletek itt.

"Az adatok emelkedése már elkezdődik az augusztus 20-ai ünnepség után, aztán erre még rásegít az iskolakezdés, utána az eukarisztikus világkongresszus, majd a vadászati világkiállítás. Igazán jelentős emelkedés októberben várható, amikor ezek együttes hatása már érződik" - fogalmazott a szakember az RTL Híradónak nyilatkozva. Hozzátette, becslése szerint november végén, december elején tetőzhet a fertőzéshullám.

Rusvai Miklós virológus szerint sokak számára ajánlott felvenni az emlékeztető oltást koronavírus ellen
Rusvai Miklós virológus szerint sokak számára ajánlott felvenni az emlékeztető oltást koronavírus ellen. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az interjúban kitért arra is, hogy - bár kisebb mértékben, de - a beoltott emberek is részt vehetnek az új koronavírus terjesztésében, hiszen ők is hordozhatják a kórokozót. A vakcináció révén azonban védettek a súlyos megbetegedéssel, illetve a COVID-19 okozta halálozással szemben. Éppen ezért Rusvai Miklós szerint az idén őszi járványhullámban élesebben elválik majd egymástól az új fertőzöttek és a kórházi kezelésre szoruló betegek száma. Magyarán az egészségügyre ezúttal kisebb teher nehezedhet majd, mint ahogy történt az az idén tavaszi és tavaly őszi járványhullám során.

A virológus a harmadik oltásról szólva kifejtette, mindenkinek ajánlja az emlékeztető vakcinát, aki végeztetett tesztet, és annak eredménye alapján nem alakult ki nála megfelelő antitestes immunitás, vagy aki már korán, január-február táján megkapta a védőoltását. Ezen felül javasolt mRNS- vagy vektorvakcinát kérnie azoknak, akiket előzőleg a Sinopharm oltóanyagával oltottak be, mert a szakember elmondása szerint a kínai vakcina nem vált ki megfelelő sejtes immunitást.

Az orosz egészségügyi miniszter bejelentése szerint a Szputnyik V vakcina 83 százalékos hatékonyságú védelmet nyújt az új koronavírus delta variánsával szemben. A témáról ide kattintva olvashat bővebben.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +0, +6 °C

A reggeli párásságot követően sok napsütésre készülhetünk, számottevő csapadék nem alakul ki, legfeljebb északkeleten lehet kisebb eső. Mérsékelt marad a szél, a csúcshőmérséklet 15, 20 fok között alakul. Kedden nem jön front. Kicsit hűvös lesz a reggel, emiatt kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, de napközben már a melegedés és a hőingás okozza a panaszokat. Fokozódik a migrénhajlam, többen fáradékonyak lehetnek, erősödhetnek a gyulladások. A napsütés hatására viszont javul a hangulat és a közérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: