Rusvai: ősz végén tetőzhet a negyedik hullám

Egyelőre nem mutatkoznak jelei a koronavírus-járvány hazai felfutásának, Rusvai Miklós virológus szerint azonban októbertől már jelentős emelkedés jöhet a fertőzésszámok tekintetében.

Életmentő tüdőátültetést végeztek egy koronavírus-fertőzés miatt súlyosan roncsolódott tüdejű magyar betegen. Részletek itt.

"Az adatok emelkedése már elkezdődik az augusztus 20-ai ünnepség után, aztán erre még rásegít az iskolakezdés, utána az eukarisztikus világkongresszus, majd a vadászati világkiállítás. Igazán jelentős emelkedés októberben várható, amikor ezek együttes hatása már érződik" - fogalmazott a szakember az RTL Híradónak nyilatkozva. Hozzátette, becslése szerint november végén, december elején tetőzhet a fertőzéshullám.

Rusvai Miklós virológus szerint sokak számára ajánlott felvenni az emlékeztető oltást koronavírus ellen
Rusvai Miklós virológus szerint sokak számára ajánlott felvenni az emlékeztető oltást koronavírus ellen. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az interjúban kitért arra is, hogy - bár kisebb mértékben, de - a beoltott emberek is részt vehetnek az új koronavírus terjesztésében, hiszen ők is hordozhatják a kórokozót. A vakcináció révén azonban védettek a súlyos megbetegedéssel, illetve a COVID-19 okozta halálozással szemben. Éppen ezért Rusvai Miklós szerint az idén őszi járványhullámban élesebben elválik majd egymástól az új fertőzöttek és a kórházi kezelésre szoruló betegek száma. Magyarán az egészségügyre ezúttal kisebb teher nehezedhet majd, mint ahogy történt az az idén tavaszi és tavaly őszi járványhullám során.

A virológus a harmadik oltásról szólva kifejtette, mindenkinek ajánlja az emlékeztető vakcinát, aki végeztetett tesztet, és annak eredménye alapján nem alakult ki nála megfelelő antitestes immunitás, vagy aki már korán, január-február táján megkapta a védőoltását. Ezen felül javasolt mRNS- vagy vektorvakcinát kérnie azoknak, akiket előzőleg a Sinopharm oltóanyagával oltottak be, mert a szakember elmondása szerint a kínai vakcina nem vált ki megfelelő sejtes immunitást.

Az orosz egészségügyi miniszter bejelentése szerint a Szputnyik V vakcina 83 százalékos hatékonyságú védelmet nyújt az új koronavírus delta variánsával szemben. A témáról ide kattintva olvashat bővebben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció