Őszre jön a bárányhimlő elleni oltás

Több hónapos késés után végre kiírták a tendert a bárányhimlő elleni védőoltásra. A vakcina várhatóan 2019 őszétől kerül be a nemzeti immunizációs programba.

Bár az eredeti tervek szerint már 2019 januárjától szerepelt volna az oltási programban abárányhimlőelleni védőoltás, az Európai Unió hivatalos közbeszerzési értesítőjében csak most jelent meg az oltóanyag gyártásához szükséges vakcinatender - hívta fel a figyelmet a Világgazdaság. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közleménye szerint az oltások várhatóan ősztől lesznek a nemzeti immunizációs program részei.

Bárányhimlő tünetei és kezelése A bárányhimlő kórokozója a varicella zoster vírus, ami cseppfertőzéssel, a bárányhimlős beteggel való közvetlen érintkezéssel, illetve testnedvei útján terjed. A betegség kialakulásáról, tüneteiről és a kezelés lehetőségeiről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Versenyfutás az idővel

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 185 ezer adag oltóanyag beszerzésére vár ajánlatot. A kétoltásos séma szerinti védőoltáshoz a gyógyszergyártóknak első körben 95 ezer vakcinát kell június 15-ig biztosítaniuk a gyerekek kötelező védőoltásához, valamint újabb 90 ezer oltóanyagot 2019. december 15-ig. Az oltások gyártásáért az MSD Pharma Hungary Kft. (MSD) és Glaxo­Smith­Kline Kft. (GSK) versenyezhet, mindkettőnek van ugyanis már forgalomban bárányhimlő elleni védőoltása Magyarországon. A tender győztese az a gyógyszergyártó cég lehet, amely a legalacsonyabb árat tudja február 5-ig megajánlani a bárányhimlő elleni védőoltás őszi bevezetéséhez.

Az oltások várhatóan ősztől lesznek a nemzeti immunizációs program részei
Az oltások várhatóan ősztől lesznek a nemzeti immunizációs program részei

Bármelyik gyógyszergyártó cég kerül is ki győztesen, komoly munka lesz a megadott határidőre leszállítani a vakcinákat: bizonyos oltóanyagok gyártása akár 6-24 hónapot is igénybe vehet, a GSK oltóanyagának - amely 1998 óta kapható a hazai patikákban - gyártási ideje hat-nyolc hónap. Mivel szigorú minőségbiztosítási és biztonságossági követelményeknek kell megfelelni, a folyamatot felgyorsítani sem lehet. Az utóbbi néhány évben amúgy is megduplázódott a kereslet a bárányhimlő elleni vakcina iránt, a két gyártócég 2017-ben csaknem 75 ezer oltóanyagot adott el Magyarországon, míg a korábbi években csupán évente 35 ezret értékesítettek belőle.

Súlyos szövődményeket okozhat

A 2017-es évben 33 381 megbetegedést dokumentáltak Magyarországon, 2015-ben pedig a regisztrált betegszám a 41 ezret is meghaladta. Kialakulásáért a varicella zoster nevű vírus a felelős, amely cseppfertőzéssel terjed, piros, viszkető, hólyagos pattanásokat és lázat okoz. A legtöbb ember már gyermekkorában - általában 3 és 10 éves kor között - átesik a fertőzésen, a felnőttek mintegy 5 százaléka fogékony csupán a betegségre.

A bárányhimlő gyermekkorban jó eséllyel komolyabb panaszok nélkül, magától is meggyógyul, súlyos szövődmények azonban minden életkorban előfordulnak, amelyek a legyengült immunrendszerű betegeknél végzetesek is lehetnek. Gyermekkorban leggyakoribb szövődmény a hólyagok másodlagos fertőződése miatt kialakuló bőr- és lágyrész-fertőzés (cellulitis és impetigo, azaz ótvar). Ritkábban tüdőgyulladás, májgyulladás, illetve agyvelőgyulladás is kialakulhat miatta.

A védőoltásnak köszönhetően a vírus legyengített változatával találkozik a szervezet, így veszély nélkül képes lesz kialakítani a védettséget. Nagyjából 72 órával a beadását követően az oltás már jól eséllyel megvéd a betegségtől.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)