Orbán: járvány idején a gyorsaság a legfontosabb

A koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli jogrend az elmúlt 10 év egyik legjobb döntése volt, járvány idején ugyanis a gyorsaság a legfontosabb - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Magyarország azért védekezett jobban, sikeresebben, mint a nyugat-európaiak, mert minden döntés - például a veszélyhelyzet, az iskolalátogatási tilalom és a határzár elrendelése - korábban, vagyis időben született meg, köszönhetően a rendkívüli jogrendnek - vélekedettOrbán Viktor. A koronavírus-járvánnyal szembeni első csatát azonban megnyertük, ezért már nem szükséges a helyzet kezeléséhez rendkívüli jogrend - fűzte hozzá.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus korlátozások enyhítése, koronavírus veszélyhelyzet, koronavírus járványügyi készültség
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus korlátozások enyhítése, koronavírus veszélyhelyzet, koronavírus járványügyi készültség

Fenntartják a járványügyi készültséget

A parlament döntése után a kormány már nem hozhat többé rendeletet olyan ügyben, amelyben törvényt kell alkotni - ismertette. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a koronavírus-járvány nem múlt el, és a professzorok szerint nagy valószínűséggel ősszel várható egy második hullám. Az pedig nem érhet bennünket úgy, mint az első, fel kell rá készülni - fejtette ki.

Egészségügyi válsághelyzet váltja fel a veszélyhelyzetet - ismertette Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. A részletekért kattintson ide!

A veszélyhelyzetet tehát legkésőbb június 20-án megszüntetik. Az ezután következő járványügyi készültség azt jelenti, hogy folytatódik az operatív törzs működése, fennmarad a kórházak járványügyi irányítási rendszere, a tisztifőorvos pedig megerősített jogköröket kap - mondta el a miniszterelnök. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy fel kell készülni arra, hogy egy-egy lokalizált térben - például idősotthonban vagy kórházban - most, a koronavírus-járvány enyhülésének időszakában is "felszaporodhatnak" a fertőzések. Ezért az operatív törzset egy úgynevezett bevetési egység létrehozására utasította: ha bárhol az országban megnő az esetszám, ez az egység megjelenik ott, és lokalizálja a fertőzést.

Nemzeti konzultáció indul

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről. A kérdőív nagy része elkészült, és várhatóan már péntek délután meg is indítják a konzultációt. A kérdéssort postán küldik el, a kormányfő pedig arra kért mindenkit, hogy töltse ki és juttassa vissza válaszait.

A magyar gazdaság helyzetével kapcsolatban a kormányfő úgy fogalmazott, hogy ha sikerül végrehajtani a gazdaság újraindítása érdekében tervezett intézkedéseket, akkor Magyarország nemcsak hogy jól jön ki a koronavírus-járvánnyal körbeszőtt 2020-as évből, hanem egy fantasztikus 2021-es éve is lehet.

Futurisztikus plexibúrával védenék az éttermi vendégeket a koronavírustól - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő