Orális szex: az összes nemi baj elkapható

Közel 360 millió nemi beteget regisztrálnak világszerte minden évben, különösen a fesztiválszezon ideje alatt nő a megbetegedések száma.

Belehalhatunk az orális szexbe?

Évente több mint 357 millió nemi beteget regisztrálnak világszerte, annak ellenére, hogy számos szexuális úton terjedő fertőzés ma már óvszerhasználattal vagy védőoltással is megelőzhető. A fesztiválszezonban különösen megugrik az alkalmi és sok esetben felelőtlen együttlétek száma, pedig bizonyos vírusok, például a humán papillómavírus (HPV) egy hevesebb csókkal is képes terjedni, míg orális szex közben szinte az összes nemi betegség elkapható.

A fesztiválszezonban különösen megugrik az alkalmi együttlétek száma, nemi betegség HPV-fertőzés HIV-fertőzés herpesz szifilisz
A fesztiválszezonban különösen megugrik az alkalmi együttlétek száma

A kellemetlen tünetek mellett súlyos szövődményekkel is járhat egy-egy meggondolatlan éjszaka: a chlamydia-fertőzés meddőséghez vezethet (férfiaknál és nőknél egyaránt), a herpesz és a szifilisz megháromszorozza a HIV-fertőzés kialakulásának esélyét, a HPV pedig (amely védőoltással ma már megelőzhető) a méhnyakrákos megbetegedések döntő többségéért felel.

Gonorrhea, szifilisz, chlamydia, HPV, herpesz, trichomonasos és Hepatitis-B - a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségek sok esetben egy apró hámsérülésen keresztül is képesek terjedni, és naponta csaknem egymillió ember fertőződik meg az említett vírusokkal vagy egyéb nemi betegségekkel.

"Száraz felületeken akár három napig is életképes marad a HPV kórokozója , és bőr-bőr érintkezéssel vagy egy hevesebb csókkal is terjedhet. A továbbadásához elég egy kis ínygyulladás, vagy valamilyen hámsérülés, például afta vagy harapásnyom a szájnyálkahártyán." - hívta fel a figyelmet a csók világnapja alkalmából Dr. Szőnyi György, szülész-nőgyógyász szakorvos, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke.

"Egy többnapos nyári fesztiválon az is előfordulhat, hogy a barátnők egymás után használják ugyanazt a borotvát, ami szintén komoly fertőzésforrásnak számít. Sokan tudatában sincsenek, hogy valamilyen baktériumot vagy vírust hordoznak, hiszen ezek a fertőzések hónapokig (a HPV esetén akár évekig) tünetmentesen lappanghatnak" - tette hozzá a szakértő.

A herpesz és a szifilisz megháromszorozza a HIV kialakulásának esélyét

Minden második 25 év alatti fiatal úgy gondolja, hogy az óvszer minden szexuális úton terjedő betegséggel szemben véd, pedig a nemi betegségek döntő többsége orális közösülés során is átadható. Egy óvatlan egyéjszakás kaland súlyos következményekkel járhat: a HPV okozta nemi szervi szemölcs (ami minden tizedik embert érint) évekre megkeserítheti a szexuális életet, hiszen nem csak kellemetlen, de erősen fertőző is, és a fájdalmas eltávolítás után is kiújulhat.

A szintén könnyen kiújuló chlamydia meddőséget okozhat (férfiaknál és nőknél egyaránt), a herpesz és a szifilisz pedig háromszorosára növeli a HIV-fertőzés kialakulásának kockázatát.

Számos nemi betegség már a terhesség alatt megfertőzheti a magzatot is: a szifilisz minden évben több mint 300 ezer magzat és újszülött haláláért felelős világszerte, és a fertőzés következtében évente 215 ezer csecsemő jön világra koraszülöttként vagy alacsony testsúllyal.

A HPV elleni oltással számos, vírus okozta rákos megbetegedés megelőzhető

Jelenleg több mint 290 millió HPV fertőzött nő él a Földön, és évente 528 000 esetben alakul ki a vírus miatt méhnyakrák, amely vezető haláloknak számít a nők körében: a méhnyakrákkal diagnosztizált betegek közel fele életét veszti. Bár a legtöbb esetben a vírust rosszindulatú elváltozás nélkül győzi le a szervezet, automatikus védettség ekkor sem alakul ki. Az újrafertőződés kockázata pedig magas, és az óvszer használata sem jelent teljes biztonságot.

Dr. Szőnyi György szerint fontos lenne, hogy a fiatalok szexuális edukációjában nagyobb hangsúlyt kapjanak a nemi úton terjedő betegségek. Mint mondja, sajnos csak a töredékük van tisztában a fertőzések veszélyeivel, és eszükbe sem jut, hogy o­rális szexszel vagy akár egy csókkal is megfertőződhetnek. A felelős nemi élet és az óvszeres védekezés mellett a HPV elleni oltás is kulcsfontosságú: jelenleg ez az egyetlen olyan vakcina, amellyel meg tudjuk előzni bizonyos rákfajták kialakulását. Ha csak a méhnyakrákot vesszük, évente közel félezer magyar nő életét menthetnénk, de az egyéb genitális rákok jelentős része is a HPV-vel függ össze, ami nagy számban érint férfiakat is. A két-, négy- és a legújabb, kilenckomponensű oltások közül utóbbi kettő fiúk és férfiak részére is adható, és a daganatos elváltozások mellett a nemi szervi szemölccsel szemben is védenek. A HPV elleni vakcinákat 9 éves kortól lehet kérni, de az újrafertőződés veszélye miatt felnőttként is érdemes gondoskodni a megelőzésről - fejtette ki.

"Az oltásokkal kapcsolatos tévhitek miatt még mindig sokan félnek a vakcinák beadásától, ezért fontos hangsúlyozni, hogy a forgalomban lévő HPV-oltások nem tartalmaznak élő vírust, csak egy mesterséges fehérjét, amely megtanítja az immunrendszert a védekezésre, és a többi között sem meddőséget, sem szívproblémát nem okoznak. Az oltás nyújtotta védelemmel viszont számos, vezető haláloknak számító rákos megbetegedést megelőzhetünk" - tette hozzá a szakértő.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.