Omikron variáns: a virológus szerint nincs ok pánikra

Bár pánikra nincs ok a koronavírus új variánsa, az omikron megjelenése miatt, továbbra is fontos, hogy minél többen beoltassák magukat - hívta el fel a figyelmet Milanko Sekler virológus, mikrobiológus.

Hol bujkálhatott eddig az omikron?

Sekler a Dél-afrikai Köztársaság - itt azonosították a világon először az omikront - víruskutatóira hivatkozott, akiknek az eddigi tapasztalatai arról tanúskodnak, hogy enyhe lefolyású megbetegedésről van szó, és halálesetről sem számoltak be - írja a Szabad Magyar Szó.

Jelenleg a koronavírus új variánsa, az omikron tartja lázban a világot.
Jelenleg a koronavírus új variánsa, az omikron tartja lázban a világot. Fotó: Getty Images

A szerb virológus azt mondja, az összes, omikronról szóló információt be kell várni a dél-afrikai kutatóktól, hiszen nagyon jól képzett szakemberekről van szó, akik profi módon reagáltak az új variáns megjelenésekor is.

Minél magasabb az átoltottság, annál jobb

Sekler továbbá felhívta a figyelmet az oltási kampány fontosságára is. Mint leszögezte, a mostani adatok szerint azok az országok, ahol 80 százaléknál nagyobb az átoltottság, sokkal jobb járványügyi helyzetben vannak azoknál, amelyekben alacsonyabb ez a szám.

Mit tudunk az omikronról?

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, az omikron variánst először Dél-Afrikában és Botswanában mutatták ki, rövid idő alatt azonban Európába és a világ több pontjára eljutott. Arról egyelőre nem érkezett hír, hogy Magyarországon is megjelent volna, de Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont, Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője szerint nem kétséges, hogy ez előbb-utóbb bekövetkezik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy vélekedik, több hétig is eltarthat, míg megbízható eredmények és adatok lesznek arról, hogy az új variáns mennyire fertőzőképes, milyen súlyos tüneteket okoz, és milyen mértékben befolyásolja a jelenleg használt vakcinák hatékonyságát.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte egy újabb koronavírus-vakcina vizsgálatát

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)