"Nem szabad visszatérni a megszokott életünkhöz"

Kétszáz világhírű művész és tudományos szakember - például Madonna, Robert de Niro, Isabelle Adjani, Yann Arthus-Bertrand és Tarr Béla is - nemet mond a normalitásba való visszatérésre a koronavírus-járvány után. A felhívást szerdán tették közzé a Le Monde című francia napilapban, és a fogyasztói társadalom radikális átalakítását sürgetik.

"Elképzelhetetlennek tűnik számunkra a normalitásba való visszatérés a koronavírus-járvány után" - írták a hírességek a felhívásban, amelyet Juliette Binoche francia filmszínésznő és Aurélien Barrau francia asztrofizikus által kezdeményezett.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus-járvány, koronavírus élet, koronavírus változások
A koronavírus-járvány miatti lelassulás jót is tehet a világnak. Fotó: Getty Images

Szembe kell nézni a fontos kérdésekkel

A hírességek szerint az új típusú koronavírus megjelenése egy tragédia, ugyanakkor a válság alkalmat teremt arra, hogy szembenézzünk a lényeges kérdésekkel, miután rendszerszintű problémáról van szó. "A jelenlegi ökológiai katasztrófa egy meta-válságból fakad, miután a fogyasztás magának az élet megtagadásáig vezetett minket. A környezetszennyezés, az éghajlatváltozás és a természetes fajok elpusztítása töréspont felé sodorja a világot" - hangsúlyozták a kezdeményezés aláírói, akik ünnepélyesen arra kérik a döntéshozókat és az állampolgárokat, hogy hagyjanak fel a még mindig meglévő, tarthatatlan logikával, és kezdjenek el végre a célok, az értékek és a gazdaságok mélyreható újraalapításán dolgozni.

Ezek a hírességek támogatják

Rengeteg előnye is van a koronavírus-járványnak - kattintson ide!

Az aláírók között szerepel Robert de Niro, Jane Fonda, Cate Blanchett, Adam Driver, Javier Bardem, Penelope Cruz, Marion Cotillard, Monica Bellucci, Guillaume Canet és Jean-Louis Trintignant színész, Madonna, Angele, Sting és Benjamin Biolay énekes, Bob Wilson, Thomas Ostermeier és Peter Brook színházrendező, Tarr Béla, Alejandro Gonzales Inarritu, Pedro Almodovar, Wim Wenders és Bertrand Tavernier filmrendező, Yann Arthus-Bertrand fotóművész, valamint olyan Nobel-díjasok is, mint James Peebles fizikus vagy Muhammad Yunus közgazdász.

"Radikális átalakításra van szükség minden szinten" - hívták fel a figyelmet a hírességek, akik úgy véli, ez nem valósulhat meg tömeges és határozott elköteleződés nélkül - a kérdés ugyanannyira legalább annyira szól az emberi méltóságról és koherenciáról, mint a túlélésről.

Vigyázat, a kullancsok is okozhatnak a koronavírus-fertőzéshez hasonló tüneteket - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső