Nem old meg minden problémát a gyors PCR-teszt

Bár a gyors PCR-tesztnek vannak előnyei a szakemberek szerint, a magyar tesztelési gyakorlaton sokat kellene alakítani ahhoz, hogy könnyebb legyen kezelni a járványt.

A magyarországi koronavírus-tesztelés alakulása már régóta vita tárgya - írja a hvg.hu a témával foglalkozó átfogó cikkében. Sok szakértő szerint jóval többet kellene tesztelni (és erre valamilyen szinten még lehetőség is lenne), mások arra hívják fel a figyelmet, hogy az új teszteken belül talált pozitív eredmények száma messze felülmúlja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ötszázalékos ajánlását - a WHO szerint ugyanis a járványt akkor lehet kordában tartani, ha öt százalék alatt van a pozitív esetek aránya.

Gyorstesztekre állna át az ország

Így működik a PCR-teszt - korábbi cikkünkből megismerheti a legfontosabb információkat.

A tesztelési problémákkal a kormány is tisztában van. Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, a járvány terjedése miatt lassabb a tesztelés, a múlt héten pedig nemcsak két újabb labort jelöltek ki, hanem egy működési engedélyezési eljárásról is beszélt, amivel jelentősen növelni fogják a PCR-tesztek mennyiségét. Mindemellett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón elismerte, hogy egész Európához hasonlóan Magyarország is próbál átállni a gyorstesztekre.

Problémák vannak a teszteléssel itthon.
Problémák vannak a teszteléssel itthon. A kép illusztráció, forrás: Getty Images

Hogy konkrétan milyen gyorstesztekről van szó, azt egyelőre nem tudni. Mindenesetre Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora pár nappal ezelőtt már beszélt egy új PCR-tesztről, amelyet itthon fejlesztettek ki, és amely az eddigi PCR-tesztekkel ellentétben egy lépésben méri az új típusú koronavírus örökítőanyagát, és mindössze két óra alatt eredményt hoz. A rektor véleménye szerint azonnal a mindennapok részévé válhat, mivel a fejlesztő cég már rendelkezik terjesztési engedéllyel. Az SE pedig készen áll arra, hogy egy-két héten belül ezeket az új PCR-teszteket is használja a koronavírus-fertőzés diagnosztizálására.

Gyorsabb teszt = több teszt?

Kérdés, hogy a gyorsabb PCR-teszt egyenlő-e a több PCR-teszttel. Széll András, a MikroMikoMed laboratórium vezetője úgy véli, a gyorsabb tesztekkel még nem leszünk képesek napi szinten több tíz- vagy százezer tesztet elvégezni, hiszen ahhoz nemcsak gépek és laboratórium, hanem szakember is kell. A tesztelés ugyanis nem egyesével zajlik, az ezt végrehajtó gépekbe jellemzően közel száz mintát tesznek be egyszerre - az idő jelentős részét az teszi ki, amíg ezek összegyűlnek. Az emberi erővel történő mintavétel pedig mindenképp megkövetel páciensenként 1-2 percet.

Falus András immunológus viszont ígéretesnek tartja a magyar fejlesztésű PCR-tesztet, mivel meglátása szerint az eljárás nemcsak gyorsabb, hanem várhatóan olcsóbb is lesz a jelenlegi teszteknél. A szakember ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi magyar tesztelési gyakorlat alkalmatlan arra, hogy a gócokat felkutassák, és nyomon kísérjék a járvány alakulását, mert nem vesznek elég mintát.

Az immunológus leszögezte, ingyenesé kellene tenni a teszteket, de természetesen nem kellene mindig mindenkit leszűrni. A kapacitás növelése is fontos lenne, mert így rendszeresen szűrhetnék a fokozott kockázati csoportba tartozókat, például az egészségügyi dolgozókat, a pedagógusokat, a kereskedelmi dolgozókat, a pénztárosokat, akik sok más emberrel érintkeznek.

Falus András arról is beszélt, a tesztek validálásának egységesítése ugyancsak pontosabbá és hatékonyabbá tehetné a tesztelést. Mint azt a szakember hangsúlyozta, miután a PCR-tesztekkel a vírus örökítőanyagának jelenlétét és mennyiségét lehet mérni, előzőleg be kell állítani azt, hogy milyen, a mintákból kimutatott értékhatárok között számít pozitívnak és negatívnak a végeredmény. Jelenleg azonban sokféle módon állítják be ezt a különféle laborokban, amit az immunológus nem tart optimálisnak.

Hatalmasat robbant a járvány Olaszországban, a kormány mindenkit arra kér, otthon is viseljen maszkot - a részleteket az nlc.hu cikkében olvashatja.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: