Nem hatnak az antibiotikumok a nemi betegségek ellen

Egyre ellenállóbbak az antibiotikumokkal szemben az olyan világszerte elterjedt, baktérium okozta nemi betegségek, mint a szifilisz, a klamídia és a kankó (gonorrhea). Ennek fő oka a gyógyszerek túl gyakori alkalmazása vagy hibás adagolásda - figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A szexuális úton terjedő betegségeknek az antibiotikumokkal szembeni ellenállóképessége az utóbbi években gyorsan növekedett, ezzel együtt zsugorodott kezelésük lehetőségeinek köre – fejtette ki a genfi székhelyű ENSZ szervezet.

A legerősebbek a szifilisz ellenálló képességének alakulásában. Ezeknél a betegségeknél évente 131 millió, illetve 5,6 millió új fertőzöttet regisztrálnak.

Egyre ellenállóbbak az antibiotikumokkal szemben az olyan világszerte elterjedt, baktérium okozta nemi betegségek

A helytelen, túlzott, illetve az indokolatlan antibiotikum használat miatt olyan baktériumok jelentek meg, amelyek ellenállnak a különböző gyógyszereknek - közölte az ÁNTSZ. Részletek!

Ha a betegségeket nem kezelik, súlyos komplikációkat, például krónikus kismedencei gyulladásokat, méhen kívüli terhességet okozhatnak és vetélést, halva születést idézhetnek elő, vagy terméketlenséghez is vezethetnek. Mindemellett jelentősen növelik a HIV-fertőzés esélyét.

A rezisztencia növekedésének megfékezésére a WHO új iránymutatásai szerint az orvosoknak az adott betegség kezelésére legmegfelelőbb antibiotikumot kell felírniuk a megfelelő dózisban. A WHO javaslata szerint a nemzeti egészségügyi szervezeteknek monitorozniuk kell a betegségek ellenálló képességét.

Az egészségügyi világszervezet kiemelte: a szexuális úton terjedő betegségek elleni védekezés leghatásosabb eszköze az óvszer. Forrás: MTI

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)