Nem az olimpia miatt fog berobbanni a Zika

Nagyon kicsi a kockázata, hogy az augusztusi Rio de Janeiro-i olimpia miatt a Zika-vírus gyorsabban kezdjen elterjedni Brazília határain túlra - jelentették ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői.

A WHO-nak a zikaterjedéssel foglalkozó sürgősségi bizottsága megerősítette azt a korábbi álláspontját, miszerint nem szükséges az általános utazási vagy kereskedelmi korlátozás bevezetése azokkal az országokkal vagy területekkel szemben (latin-amerikai országokról van szó), amelyekben a vírus terjed. Így a nyári olimpiai és a szeptemberi paralimpiai játékok brazíliai helyszínei esetében sem szükségesek megszorító intézkedések.

Ezt azzal indokolták, hogy Brazíliában most kezdődött a tél, amikor a vírust terjesztő szúnyogok sokkal kevésbé aktívak. De figyelmeztették a Brazíliába utazókat, hogy védekezzenek a szúnyogcsípés ellen, és legyenek óvatosak szexuális kapcsolataikban.

Nagyon kicsi a kockázata, hogy az augusztusi Rio de Janeiro-i olimpia miatt a Zika-vírus gyorsabban kezdjen elterjedni

Az olimpia közeledtével egyre többen aggódnak, hogy e sportesemény brazíliai megrendezése nagy kockázatot jelent. „Az olimpiára látogatók nem vállalnak nagyobb kockázatot, mint ha más olyan térségbe utaznának, ahol terjed a Zika-vírus” – jelentette ki genfi sajtóértekezletén David Heymann, a bizottság elnöke. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke üdvözölte a WHO-bizottság álláspontját.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a szúnyogok a Zika-vírus fő terjesztői, de egyre inkább terjed a kórokozó szexuális úton is. Ráadásul egyre több fejlődési és idegrendszeri betegséghez köthető a vírus, amelynek hatása már minden korosztályt érint. Részletek!

A WHO sürgősségi bizottsága háromhavonta ül össze. E harmadik ülés közvetlen előzménye, hogy Amir Attaran, az Ottawai Egyetem orvosjogi professzora levelet írt a WHO-nak, és ebben követeli, hogy vagy másutt rendezzék meg az olimpiát, vagy halasszák el, mert az esemény növeli a Zika-vírus terjedésének kockázatát. Levelét aláírta több mint kétszáz, orvosi etikával foglalkozó szakember.

A sürgősségi bizottság meghívta ülésére Attaran professzort, de titoktartásra kötelezte volna, amit ő nem vállalt, ezért nem vehetett részt rajta. Attaran a Reuters hírügynökségnek elküldött e-mailjében azzal vádolta meg a bizottságot, hogy akadályozni akarja az egyes tudósokat a testületétől eltérő véleményük hangoztatásában.

Christian Lindmeier, a WHO szóvivője erre úgy reagált, hogy a titoktartási megállapodás éppen azt a célt szolgálja, hogy a bizottságban „nyílt és elfogulatlan vita folyjon”. Hozzátette, hogy az ott elhangzottakat a bizottság közzéteszi. Attaran és a többi tudós levelét pedig háttéranyagként kezelte a bizottság – mondta.

Lawrence Gostin, a washingtoni Georgtown Egyetem nemzetközi orvosjogi szakértője is üdvözölte a WHO-bizottság álláspontját, mondván, hogy az olimpiák megtartásának kockázata kisebb, mint azok a gazdasági és politikai kockázatok, amelyeket az események lemondása vagy elhalasztása jelentene Brazíliában. Hozzátette azonban: aggasztja, hogy a WHO és a NOB gyakorlatilag teljesen Brazíliára hárítja a szükséges egészségügyi intézkedések terhét.

A WHO sürgősségi bizottsága ugyanis közölte, hogy Brazíliának folytatnia kell a szúnyogirtást – főleg az olimpiai helyszínek környékén –, és „gondoskodnia kell elégséges mennyiségű szúnyogriasztó szerről és gumi óvszerről a sportolók és a látogatók számára”.

Forrás: MTI

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: