Müller Cecília: még világjárvány van

Bár Magyarországon már lezajlott a koronavírus-járvány első szakasza, nem szabad hátradőlni, mert a kórokozó továbbra is jelen van, a világjárvány pedig még tart - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy Magyarországon a sikeres járványkezelésnek köszönhetően a többi országgal összehasonlítva viszonylag kevés megbetegedés és haláleset volt a koronavírus miatt. Ugyanakkor a vírus még nem tűnt el az országból, hiszen még kórházban is ápolnak koronavírusos betegeket - fűzte hozzá.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány, koronavírus járványügyi készültség
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány, koronavírus járványügyi készültség

"Ébernek kell maradnunk"

Hogyan találkozzunk másokkal a koronavírus-járvány idején? A válaszért kattintson ide!

"Nagyon ébernek kell maradnunk, pontosan követnünk a változásokat, főképpen a nyitással és a felszabadító járványügyi intézkedésekkel" - hangsúlyozta. Az úgynevezett járványügyi egység feladata ezért éppen az lesz, hogy azonnal reagáljon, ha szükséges - tette hozzá. Az egységben népegészségügyi szakemberek, illetve a rendvédelmi szervek, az Állami Egészségügyi Központ, valamint a mentőszolgálat, a kórházparancsnoki rendszerben dolgozók és a fertőtlenítéseket végző honvédek vesznek részt - ismertette. Mint mondta, abban reménykedik, hogy az egység bevetésére nem lesz szükség, ugyanakkor még nincs se vakcina, se célzott terápia az új típusú koronavírus elleni. Ebben a helyzetben pedig maradnak a "klasszikus" járványügyi intézkedések - jegyezte meg.

Fontos a lakosság együttműködése

Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy Magyarországon "tiszteletreméltó" és fegyelmezett kultúra alakult ki a járványügyi szabályok betartása terén, ami hozzájárult a sikeres védekezéshez. Úgy érzi - és ezért hálás is -, hogy sikerült együttműködést kialakítani a koronavírus-járvány elleni védekezés irányítói és a lakosság között. "Csak így, együtt tudtuk ezt a teljesítményt nyújtani" - hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Egy bárban ünnepelték a karantén végét, a nő és 15 barátja koronavírusos lett - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés