Mit tudunk (rosszul) az influenzáról?

Egyre többen influenzásak körülöttünk, azonban a tavalyi H1N1-világjárvány körüli rémhírek sokunkat elbizonytalanítottak a védőoltásokkal kapcsolatban. Egy piackutató cég azt vizsgálta, hogy az emberek mit tudnak (rosszul) az influenzáról, a védőoltásról.

A kutatás legnagyobb tanulsága, hogy nem vesszük komolyan ezt a betegséget, és védőoltás helyett inkább a szokásos vitamin-tea-lázcsillapító kombinációval védekezünk.

A TNS piackutató cég 500 főt kérdezett meg az influenzáról. A betegséggel kapcsolatos ismeretekre éppúgy kitértek, mint a védekezési lehetőségekre. A reprezentatív felmérésből is kiderült, hogy mindannyian jól ismerjük az influenza elleni védőoltást, ugyanakkor a betegséget nem tartjuk olyan súlyos fertőzésnek, hogy védekezzünk ellene. Érdekes, hogy az emberek mennyire idegenkednek a szezonális influenza elleni védőoltástól, holott a vírusos betegség kezelésére ez a leghatékonyabb módszer. A felmérés eredményei szerint a felnőtteknek csupán 17 százaléka kapott szezonális influenza elleni védőoltást legalább 3 alkalommal az elmúlt öt évben.

Mint ismeretes, a szezonális influenza elleni vakcinák összetétele minden évben változik, így évente szükséges a védőoltások beadása. A 2010/2011-es szezonban a három vírustörzset is tartalmazó oltóanyagba belekerült a tavalyi H1N1 törzs is, amely így most két influenza A és egy influenza B törzzsel szemben nyújt védelmet. A felmérés eredményei azt sugallják, hogy csupán minden harmadik ember lenne hajlandó beoltatni magát, mivel ennyien értettek egyet azzal az állítással, hogy "ha megelőzhető az influenza egy oltással, akkor inkább az oltást választom, mint azt, hogy később esetleg beteg legyek".

Ez az influenzaoltás iránti bizalmatlanság sok tényezőből származhat. A megkérdezettek 60 százaléka nem volt influenzás az elmúlt öt évben, így nekik nincs veszélyérzetük. Bár tisztában vannak a nátha és az influenza tünetei közötti különbségekkel, úgy érzik, hogy ők nincsenek kitéve a megfertőződés veszélyének.

Ráadásul sokan úgy gondolják, hogy vitaminokkal, erős immunrendszerrel (60 százalék), általános népi gyógymódokkal (forró tea, méz, gyógynövények) kivédhető az influenza.

Csupán a megkérdezettek 14 százaléka mondta azt, hogy az influenzát védőoltással lehet megelőzni. A szezonális influenza vírusos betegség, amelyet védőoltással, esetleg speciális higiénés szabályok betartásával (maszk használatával, zsúfoltság kerülésével) lehet elkerülni.

A felmérés sajnos azt mutatta, hogy az emberek sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy a szezonális influenzának komoly szövődményei lehetnek, ami ritkán halálhoz is vezethet, pedig a nemzetközi adatok is mutatják, hogy az influenza komoly betegség.

Az Amerikai Egyesült Államokban például a becslések szerint évente a népesség 5-20 százalékát érinti az influenza, közel 200 ezer embert ápolnak kórházban valamilyen influenzára visszavezethető szövődmény miatt. Egy 30 évet átfogó tanulmány szerint az USA-ban influenza következtében elhunytak száma 3.000 és 49.000 között mozog szezononként.

Az elmúlt fél évszázadban Magyarországon 35 influenzajárvány zajlott le. 1950-2000 között az influenzajárványok közül 10 járványban 1 millióan, illetve 1 milliónál többen betegedtek meg, 3 járványban pedig a 2 millió főt is meghaladta a jelentett influenzás esetek száma. A szezonális influenza tüdőgyulladáshoz, középfülgyulladáshoz, arcüreggyulladáshoz vezethet, de súlyosbíthatja a már meglévő krónikus betegségeket, így például a cukorbetegséget és az asztmát is. A légszomj és a dehidratáció olykor olyan súlyos lehet, hogy kórházi kezelésre szorul az influenzás beteg. Éppen emiatt ajánlják a szakemberek a védőoltást, amellyel elkerülhetőek az influenza okozta súlyos szövődmények.

És bár az influenzaszezon elkezdődött, az oltást még most sem késő kérni, mert a járványos időszak egészen tavaszig tarthat.

Felhasznált irodalom:
http://www.cdc.gov/flu/about/qa/disease.htm

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: