Miben különbözik a Pfizer és a Moderna vakcinája?

Magyarországon már kétféle koronavírus-vakcina érhető el: a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű oltóanyaga, valamint a Moderna amerikai gyógyszergyártó készítménye. A két oltás közötti különbségeket Rusvai Miklós víruskutató ismertette.

Azok a vakcinák, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezett, biztonságosak - emelte ki a víruskutató. Ezen a téren tehát nincs különbség a Pfizer-BioNTech és a Moderna koronavírus elleni oltóanyaga között. Kedden egyébként mindkét készítményből érkezett Magyarországra, a mennyiségből összesen mintegy 51 ezer embert tudnak beoltani.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag, Pfizer vakcina, koronavírus Moderna vakcina
Kozma Ádám főgyógyszerész hűtőszekrénybe teszi az újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház intézeti gyógyszertárában. Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Vajda János

Különbségek

Az új típusú koronavírus elleni kifejlesztett két oltóanyag hatóanyaga lényegében ugyanaz, egyéb összetevőik - a konzerváló és stabilizáló szerek - azonban különböznek. Ez az oka, hogy a Pfizer-vakcina érzékenyebb és mínusz 70 Celsius-fokon kell tartani, a Modernáé viszont valamivel ellenállóbb, csak mínusz 20 fokos hűtést igényel. A másik különbség, hogy a Pfizer oltását három hét, a Modernáét pedig négy hét után kell megismételni - ismertette a szakember.

Hasonlóságok

Az elmúlt időszakban nőtt Magyarországon az oltási kedv, főként az idősek körében - kattintson!

A két oltóanyag esetében azonban hasonlóságok is felfedezhetőek. Például mindkettő a második oltás beadása után körülbelül egy héttel ad védelmet. A megfertőződéstől egyik sem véd meg 100 százalékos hatékonysággal, a COVID-19 nevű, súlyos betegség kialakulásától és a halálos végkimeneteltől azonban minden esetben megóvják az immunizált személyt. A víruskutató elmondása szerint a kórokozó a védőoltás ellenére is bejuthat a légutakba, de a beoltott embereknél jóval alacsonyabb a vírustermelés, mint a nem beoltottak esetében, így pedig a fertőzés továbbadásának kockázata is alacsonyabb.

Minden feltétel adott a koronavírus elleni oltóanyagok tárolásához és szétosztásához. Egyetlen dolgot várunk most, hogy kellő mennyiségű vakcina álljon rendelkezésre, hogy minél nagyobb számban be tudjuk adni az embereknek - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: