Merkely: a maszk viselése még mindig fontos

Bár Magyarországon már lecsengőben van a koronavírus-járvány és hamarosan a veszélyhelyzet is megszűnik, zárt térben még mindig fontos, hogy maszkot viseljünk - figyelmeztetett Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, aki egyben a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője is.

Magyarországon mostanában naponta átlagosan húsz új esetet regisztrálnak, ám minden egyes eset mögött lehetnek olyanok, akik kevés tünettel rendelkeznek, így nem bizonyítják nálunk a koronavírus-fertőzöttséget. A betegek tíz százalékát jelentő szuperfertőzők ráadásul akár százakat is megfertőzhetnek - hangsúlyozta.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni védekezés, koronavírus védekezés, koronavírus maszk, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus oltás
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni védekezés, koronavírus védekezés, koronavírus maszk, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus oltás

Ezért fontos a maszk

Mlyen maszkot viseljünk az utcán? A válaszért kattintson ide!

Ahogy már korábban olvashatták a HáziPatika.com-on, az általános irányelv az, hogy azokon a helyeken szükséges maszkot viselni, ahol a társadalmi távolságtartás nem valósítható meg maradéktalanul, ezáltal magas a fertőzésveszély. Nem véletlen, hogy például a boltok, illetve a tömegközlekedési eszközök szűk tereiben nem maradhat el a szánk, orrunk eltakarása. Egy kínai kutatás eredményei szerint azonban az otthoni maszkviseléssel is jelentősen csökkenthető a koronavírus-fertőzés kockázata.

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) emberről emberre való terjedése a legtöbb esetben a háztartáson belül történik, ugyanakkor az otthoni maszkviselés 79 százalékos hatékonysággal akadályozhatjaa meg a továbbfertőzést - de csak abban az esetben, ha már a tünetek megjelenése előtt elkezdik gyakorolni ezt a szokást a családtagok.

Novemberben jöhet a vakcina

Merkely szerint van esély arra, hogy novemberre elkészül itthon a koronavírus elleni védőoltás. A vakcina valószínűleg a 65 felettieknek, a betegségeik miatt a rizikócsoportba sorolandóknak, valamint a korházi dolgozóknak és az idősotthonok személyzetének lesz kötelező - fűzte hozzá Merkely Béla. Kitért arra is, hogy a négy hazai orvosképző eddig 51 ezer koronavírus-szűrést végzett el a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások feloldása óta.

Másfél éve ki sem mozdult otthonról, mégis koronavírusos lett egy férfi - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: