Merkely: a maszk viselése még mindig fontos

Bár Magyarországon már lecsengőben van a koronavírus-járvány és hamarosan a veszélyhelyzet is megszűnik, zárt térben még mindig fontos, hogy maszkot viseljünk - figyelmeztetett Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, aki egyben a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője is.

Magyarországon mostanában naponta átlagosan húsz új esetet regisztrálnak, ám minden egyes eset mögött lehetnek olyanok, akik kevés tünettel rendelkeznek, így nem bizonyítják nálunk a koronavírus-fertőzöttséget. A betegek tíz százalékát jelentő szuperfertőzők ráadásul akár százakat is megfertőzhetnek - hangsúlyozta.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni védekezés, koronavírus védekezés, koronavírus maszk, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus oltás
Még mindig fontos, hogy maszkot viseljünk zárt térben. Fotó: Getty Images

Ezért fontos a maszk

Mlyen maszkot viseljünk az utcán? A válaszért kattintson ide!

Ahogy már korábban olvashatták a HáziPatika.com-on, az általános irányelv az, hogy azokon a helyeken szükséges maszkot viselni, ahol a társadalmi távolságtartás nem valósítható meg maradéktalanul, ezáltal magas a fertőzésveszély. Nem véletlen, hogy például a boltok, illetve a tömegközlekedési eszközök szűk tereiben nem maradhat el a szánk, orrunk eltakarása. Egy kínai kutatás eredményei szerint azonban az otthoni maszkviseléssel is jelentősen csökkenthető a koronavírus-fertőzés kockázata.

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) emberről emberre való terjedése a legtöbb esetben a háztartáson belül történik, ugyanakkor az otthoni maszkviselés 79 százalékos hatékonysággal akadályozhatjaa meg a továbbfertőzést - de csak abban az esetben, ha már a tünetek megjelenése előtt elkezdik gyakorolni ezt a szokást a családtagok.

Novemberben jöhet a vakcina

Merkely szerint van esély arra, hogy novemberre elkészül itthon a koronavírus elleni védőoltás. A vakcina valószínűleg a 65 felettieknek, a betegségeik miatt a rizikócsoportba sorolandóknak, valamint a korházi dolgozóknak és az idősotthonok személyzetének lesz kötelező - fűzte hozzá Merkely Béla. Kitért arra is, hogy a négy hazai orvosképző eddig 51 ezer koronavírus-szűrést végzett el a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások feloldása óta.

Másfél éve ki sem mozdult otthonról, mégis koronavírusos lett egy férfi - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)