Méhnyakrák: 400-500 "felesleges" halál évente

2012. január 22. és 28. között immár 6. alkalommal rendezik meg az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet. A rendezvény kedden figyelemfelhívó sajtótájékoztatóval indult az Országos Onkológiai Intézetben: a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a GlaxoSmithKline Kft. 100 rászoruló kislány és 100 rászoruló édesanya számára ajánlott fel méhnyakrák elleni védőoltást.

"Az egészségünk megőrzéséért mi magunk is tehetünk, ezért fontos a tudatos egészségvédelem és az öngondoskodás. Nagy mértékben a mi felelősségünk, hogy a családunk nőtagjai megkapják a méhnyakrák elleni védőoltást és rendszeresen járjanak szűrésre" - hívta fel a figyelmet Leitner György, a védőoltást gyártó cég vezetője, majd hozzátette: "Sajnos nem mindenki tudja megfizetni a védőoltás árát, ezért a korábbi évekhez hasonlóan idén is segítjük a rászorulókat. Az idei évben a Méhnyakrák Megelőzési Hét keretén belül úgy döntöttünk, hogy a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet segítségével hátrányos helyzetű édesanyák és lányok számára ajánljuk fel a méhnyakrák elleni vakcinát. Fontosnak tartjuk, hogy minél több lány és anya legyen védett a méhnyakrák ellen."

"Örömteli, hogy stratégiai partnerünkkel, a GlaxoSmithKline Kft.-vel való együttműködés most egy új területre is kiterjedhet, melynek köszönhetően a Segélyszervezet részt vállalhat a rászoruló családok ily formában történő támogatásában is" – mondta Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója a védőoltás-adomány átvételekor. - "Olyan családok számára válik így elérhetővé a védőoltás, akik nagyon nehéz körülmények között élnek a mindennapokban" -tette hozzá.

Európában a méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 éven aluli nők körében, és mintegy 30.000 nő veszti életét a súlyos betegségben évente. Magyarországon az Európai Unió viszonylatában is súlyos a helyzet: hazánkban tavaly több, mint 400 nő halt meg a betegségben, holott a védőoltás és a szűrés együttes alkalmazásával ma már van lehetőségünk megelőzni. A méhnyakrák elleni védőoltás ma már a kislányok mellett a szexuális életet élő felnőtt nőknek is javasolt. Hazánkban már több mint százezer lány és felnőtt nő élt a méhnyakrák elleni védőoltás lehetőségével.

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét egy nemzetközi kezdeményezés, melynek célja, hogy felhívja a lakosság, a szakma és a döntéshozók figyelmét arra, hogy ma már egyetlen nőnek sem kellene méhnyakrákban meghalnia, hiszen ez a rosszindulatú daganatos betegség ma már védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető. Az európai programsorozat valódi párbeszéd a méhnyakrákról az egészségügyi dolgozók, a politikusok, a média és a közvélemény körében. Európaszerte 21 országban már van rész- vagy teljes finanszírozás a méhnyakrák elleni védőoltásra. Sokat jelentene a hazai átoltottság növelésében is, ha egy korosztály számára ingyenesen elérhetővé válna az oltás.

A méhnyakrákról

A méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai okozzák. A HPV-fertőzés nagyon gyakori: a szexuális életet élő nők közel 80%-a megfertőződik a HPV-vel az élete során. A legtöbb HPV-fertőzés 12-18 hónap alatt megszűnik a szervezet természetes immunvédekezése következtében. A tartós fertőzések azonban tünetmentesen, hosszú évek alatt méhnyakrák kialakulásához vezethenek. A nőgyógyászati szűrővizsgálattal lehetőség nyílik arra, hogy időben felismerjék a rákmegelőző állapotot és ezáltal megakadályozható a méhnyakrák kialakulása. Egy korábban átvészelt HPV-fertőzés után nem alakul ki megfelelő védettség, a nők életük során többször is megfertőződhetnek. A méhnyakrák elleni védőoltás szexuális életet élő nőknek is javasolt, így megelőzhetővé válnak a további rákkeltő HPV okozta fertőzések. Magyarországon évente közel 10.000 nőnél végeznek méhnyakcsonkolást (konizációt) rákmegelőző állapotban. Ez a szám rendkívül magas. A méhnyakcsonkolást követően egy későbbi gyermekvállalás esetén nehezebb lehet a teherbe esés ill. koraszülést is eredményezhet. Védőoltással jelentősen csökkenthető a rákmegelőző állapotok kialakulásának kockázata.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció