Megvan, mennyit kapunk még a Pfizer-vakcinából

Még idén újabb 80 ezer adag Pfizer-oltóanyag érkezik Magyarországra, a 2020-2021-es évre pedig összesen 4,4 millió adag oltóanyagot kapunk - jelentették be a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. hétfői sajtótájékoztatóján.

Az év végéig 50 millió adagot, 2021 végéig pedig 1,3 milliárd adagot biztosít a világ országainak a Pfizer a BioNTech-kel közösen fejlesztett, koronavírus elleni vakcinából. Az Európai Bizottság az uniós szerződés alapján 200 millió vakcinát kötött le, és további 100 millió adagra van opciója idén és jövőre - ismertette Zsigmond Krisztina, a cég vakcinaüzletágának vezetője. A vakcinakészletet egyébként a kormányzati szállítási megállapodások alapján osztják szét, így tehát sem magánellátókhoz, sem gyógyszertári forgalomba nem kerül az oltóanyagból, azt kizárólag a kijelölt oltóközpontokban lehet majd megkapni.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag, koronavírus védekezés, koronavírus megelőzés
Leszkoven János, a COVID-intenzív részleg egyik vezető főorvosa is megkapta már az oltást. Fotó: MTI/Balázs Attila

Ennyire hatékony a vakcina

A klinikai kísérletek 95 százalékos hatékonyságot mutattak a beoltottaknál - hangsúlyozta Fabó Tamás, a Pfizer magyarországi orvosigazgatója. Ismertetése szerint a vizsgálatokban részt vett 43 ezer ember fele placebót, másik fele pedig oltást kapott. Az előbbi csoportba tartozókból 162 ember kapta el a fertőzést, a vakcinacsoportba tartozók pedig mindössze nyolcan. A vizsgálatok során kiderült az is, hogy a 65 év felettieknél is 91 százalékos volt a vakcinahatékonyság. Ugyanakkor azt még nem lehet megmondani, hogy az oltás mennyi időre ad védettséget a COVID-19-cel szemben. A beoltottakat mindenesetre két éven át utánkövetik.

Az új technológia nagy előnye

Nem az oltástól kell tartanunk, hanem a koronavírus-fertőzéssel járó súlyos következményektől, és ezeket kell kivédeni - hangsúlyozta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője. További részletekért kattintson ide!

Az úgynevezett mRNS technológián alapuló vakcinafejlesztés egyik nagy előnye, hogy a megváltozott vírusvariációkra is viszonylag rövid időn belül lehet reagálni, így az új vakcina akár hat hét alatt előállítható - magyarázta Vereckei Péter, a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója. A technológia lényege, hogy az emberi sejtekbe az új típusú koronavírus RNS-ének, vagyis örökítőanyagának egy szakaszát juttatják be, és ennek alapján a sejtek előállítják a vírus - ilyen formában ártalmatlan - fehérjéjét, amely kiváltja a kórokozó elpusztításához szükséges immunreakciót. Az "angliai vírusmutációval" kapcsolatban Vereckei Péter az mondta, egyelőre nem kellett módosítani a vakcinát.

Ambrus Attiláéknál nem vita kérdése a koronavírus elleni védőoltás - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: