Megvan a koronavírus-újrafertőződés első dokumentált esete

Újra megfertőzött a koronavírus egy hongkongi férfit négy és fél hónappal azt követően, hogy először felépült a COVID-19-ből. A koronavírus-újrafertőződés első dokumentált esetét hétfőn mutatták be a Hongkongi Egyetem kutatói.

Koronavírus: nem csak az emberekre veszélyes Több száz állatfaj génállományát hasonlították össze kutatók az emberével,. A vizsgált fajok mintegy 40 százalékáról állapították meg végül, hogy fogékony lehet a fertőzésre. Részletek itt .

Az eset azt jelzi, hogy a betegség, amely már több mint 800 ezer ember halálát okozta világszerte, terjedni fog globálisan a nyájimmunitás ellenére is - hangsúlyozták a szakemberek. A 33 éves férfit áprilisban bocsátották el a kórházból az új koronavírus okozta betegségből gyógyultan, ám koronavírus-tesztje pozitív lett augusztus 15-én, amikor visszatért Hongkongba Nagy-Britannia érintésével Spanyolországból.

Egészségügyi maszkot viselő járókelő Hongkongban augusztus 24-én.
Egészségügyi maszkot viselő járókelő Hongkongban augusztus 24-én. Fotó: Getty Images

Az oltás ettől még lehet hatékony

A Clinical Infectious Diseases című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmány szerint a férfi korábban egészségesnek tűnt. A kutatók kimutatták, hogy a koronavírus egy másik törzse fertőzte meg, illetve tünetmentes volt a második fertőzés idején. "Ez az eset nem jelenti azt, hogy az oltás haszontalan lesz" - mondta To Kaj-vang, a tanulmány egyik vezető szerzője, majd hozzátette: "az oltás által előidézett immunitás különbözhet a természetes fertőzés által előidézett immunitástól. Meg kell várni az oltóanyagok klinikai próbáinak eredményeit, hogy lássuk, milyen hatékony a vakcina."

Kínából korábban jelentettek olyan eseteket, amikor kórházakból gyógyultan távozók ismét megfertőződtek a koronavírussal. Ám az orvosok szerint nem volt nyilvánvaló, hogy a teljes felépülés után kapták-e el ismét a fertőzést - ahogyan a hongkongi beteg esetében történt -, vagy az első fertőződésből a vírus még mindig a szervezetükben volt.

Koronavírusos lett öt résztvevő a Szent István Egyetem gólyatáborában, pedig elvileg minden óvintézkedést betartottak a rendezvényen - részleteket az nlc.hu cikkében olvashat.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)