Megjelent a rendelet az oltási igazolványról

Február 15-től oltási igazolvánnyá alakul át az eddig védettséginek hívott okmány, gyakorlatilag csak az számít majd védettnek, aki megkapta a szükséges vakcinákat.

Korábbi kormányinfókon már szó esett róla, hogy a későbbiekben a védettséget biztosító igazolványt teljes egészében az oltásokhoz kötné a kormány. Az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben is megjelent, melyben részletezték: február 15-étől csak az számít védettnek, aki oltott, aki átesett a fertőzésen, az már nem - írja a 24.hu.

Ki számít védettnek február 15-től?

Tizennyolc év felettieknek nem igazolja az okmány a védettséget abban az esetben, ha:

  • egydózisú oltóanyag esetén az oltás óta hat hónap eltelt, az érintett újabb oltást nem vett fel,
  • kétdózisú oltóanyag esetén a második oltás beadásának napjától a második oltást követő hat hónap eltelt, és az érintett újabb oltást nem vett fel.

Az igazolvány a második oltás után hat hónapig érvényes, utána csak a harmadik oltás után hosszabbítják meg, akkor viszont korlátlan ideig. Ez a második oltás után azokra érvényes, akiket egydózisú oltóanyaggal oltottak be. Aki két oltás után lesz fertőzött, annak afertőzésigazolásától számított 6 hónapig érvényes az igazolványa.

Tizennyolc év alattiaknál egydózisú oltóanyag esetén egy, kétdózisú esetén két oltás elég az igazolvány érvényességhez - olvasható a közlönyben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció