Meghalt egy nő, miután megkapta a Pfizer-vakcinát

Először jelentettek olyan halálesetet Új-Zélandon, amelyet a Pfizer-BioNTech COVID-19 elleni vakcinájával lehet összefüggésbe hozni.

Elhunyt egy új-zélandi nő, miután beoltották a Pfizer-BioNTech COVID-19 elleni vakcinájával - írja a BBC. Egy független, az oltóanyagok biztonságosságát ellenőrző szervezet szerint a nő halálát valószínűleg szívizomgyulladás okozhatta. "Ez az első olyan eset Új-Zélandon, ahol az oltást követő napokban bekövetkezett haláleset a Pfizer COVID-19 elleni vakcinájával hozható összefüggésbe" - áll a testület közleményében.

Még tart a vizsgálat

Koronavírus: kik kaphatnak Pfizer-vakcinát?

A tájékoztatásból az is kiderült, hogy a nőnek más egészségügyi problémái is voltak, amelyek közrejátszhattak a halálában. A pontos okot mindenesetre még vizsgálják; a hatóságok nem közöltek további részleteket, így azt sem tudni például, hogy hány éves volt az áldozat.

Nagyon ritka mellékhatás

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyébként a Pfizer és a Moderna által gyártott koronavírus-vakcinák "nagyon ritka" mellékhatásaként hivatkozik a szívizomgyulladásra, amely az eddigi tapasztalatok szerint gyakrabban jelentkezik a fiatalabb férfiaknál. A szívizomgyulladás tünetei közé tartozhat az újonnan fellépő mellkasi fájdalom, a légszomj és a rendellenes szívverés is. A szakértők azt kérik, hogy akinél az oltást követő napokban az előbb említett panaszok jelentkeznek, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Van, ahol már minden 12 évesnél idősebb kérheti a harmadik koronavírus-oltást.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő