Még mindig nem tűnt el a lepra

A lepra nem az, aminek gondoljuk - ez a lepra elleni harc világnapjának mottója 2020-ban. A Világ Lepraszervezeteinek Szövetsége (ILEP) idén már 66. éve hívja fel a figyelmet arra, hogy sokan az információhiány, a félreértések és az ősi babonák miatt szenvednek még ma is egy olyan betegségtől, amelynek már el kellett volna tűnnie.

A leprának ma már elő sem szabadna fordulnia, a hivatalos statisztikák mégis azt mutatják, hogy átlagosan minden második percben diagnosztizálnak leprafertőzést. Az érintettek ötöde gyermek. A betegség megállítását az nehezíti meg a legjobban, hogy még mindig számtalan tévhit kering a leprával kapcsolatban.

A betegség előfordulási helyszínén ma is a legnagyobb szégyennek tartják a leprát, holott ez csak egy kórokozó a sok közül. Az emberek félelmetesen fertőzőnek gondolják, pedig az emberiség 95 százaléka alapvetően immunis ellene. Ráadásul a legtöbben azt gondolják, hogy a lepra gyógyíthatatlan, holott már létezik gyógyszer, amellyel nyomtalanul gyógyítható a betegség. Halálosnak tartják, pedig leprában nem lehet meghalni. Örökletes betegségnek tartják, pedig a fertőzött szülőknek makkegészséges gyermeke születik.

lepra, fertőző betegségek, lepra elleni harc, lepra elleni küzdelem világnapja,
lepra, fertőző betegségek, lepra elleni harc, lepra elleni küzdelem világnapja,

A betegek félnek a gyógyszertől

Mókusok terjesztették a halálos betegséget - kattintson ide!

Az érintettekre nehezedő előítéletek és a környezetük lehúzó ereje miatt meg sem akarják hallani a jó hírt, a gyógyulás lehetőségét. A betegek jobban félnek a gyógyszertől, mint az elhanyagolt betegség életre szóló következményeitől. Ezért inkább rejtegetik a betegséget, ahelyett, hogy felfednék. A betegek megoldhatatlan problémaként kezelik a leprát, holott a gyógyszer eltávolítja a kórokozókat.

A civilizált világban már régóta nem fordul elő a betegség, többek között Magyarországon sem. Azonban világszerte ma is évente több mint 10 ezer új megbetegedést regisztrálnak - elsősorban Indiában, Brazíliában, Nigériában és Indonéziában. Érintett továbbá Kongó, Banglades, Etiópia is. Azonban ezeknél a számoknál sokkal több leprás él a világban, ám sokan rejtőzködnek vagy olyan távoli vidékeken élnek, ahol rájuk sem lehet találni.

A lelki gyógyulás is fontos

A lepra testi gyógyítása hihetetlenül egyszerű, a lelki következmények azonban rendkívül súlyosak. A lepraszervezetek átfogó segítségnyújtással próbálják felszámolni az érintett helyszíneken a leprabetegség okait és a következményeit. A Lepramisszió Magyarországról is komoly szűrőprogramokkal, a mielőbbi diagnózis felállításával, gyógyszerezéssel, műtétekkel, rehabilitálással, felvilágosítással, valamint jogvédelemmel, oktatással és életkezdő támogatásokkal segít Indiában, Kongóban és Etiópiában a betegeknek és családtagjaiknak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés