Még mindig nem tűnt el a lepra

A lepra nem az, aminek gondoljuk - ez a lepra elleni harc világnapjának mottója 2020-ban. A Világ Lepraszervezeteinek Szövetsége (ILEP) idén már 66. éve hívja fel a figyelmet arra, hogy sokan az információhiány, a félreértések és az ősi babonák miatt szenvednek még ma is egy olyan betegségtől, amelynek már el kellett volna tűnnie.

A leprának ma már elő sem szabadna fordulnia, a hivatalos statisztikák mégis azt mutatják, hogy átlagosan minden második percben diagnosztizálnak leprafertőzést. Az érintettek ötöde gyermek. A betegség megállítását az nehezíti meg a legjobban, hogy még mindig számtalan tévhit kering a leprával kapcsolatban.

A betegség előfordulási helyszínén ma is a legnagyobb szégyennek tartják a leprát , holott ez csak egy kórokozó a sok közül. Az emberek félelmetesen fertőzőnek gondolják, pedig az emberiség 95 százaléka alapvetően immunis ellene. Ráadásul a legtöbben azt gondolják, hogy a lepra gyógyíthatatlan, holott már létezik gyógyszer, amellyel nyomtalanul gyógyítható a betegség. Halálosnak tartják, pedig leprában nem lehet meghalni. Örökletes betegségnek tartják, pedig a fertőzött szülőknek makkegészséges gyermeke születik.

lepra, fertőző betegségek, lepra elleni harc, lepra elleni küzdelem világnapja,
Még ma is számtalan tévhit terjed a lepráról. Fotó: Lepramisszió

A betegek félnek a gyógyszertől

Mókusok terjesztették a halálos betegséget - kattintson ide!

Az érintettekre nehezedő előítéletek és a környezetük lehúzó ereje miatt meg sem akarják hallani a jó hírt, a gyógyulás lehetőségét. A betegek jobban félnek a gyógyszertől, mint az elhanyagolt betegség életre szóló következményeitől. Ezért inkább rejtegetik a betegséget, ahelyett, hogy felfednék. A betegek megoldhatatlan problémaként kezelik a leprát, holott a gyógyszer eltávolítja a kórokozókat.

A civilizált világban már régóta nem fordul elő a betegség, többek között Magyarországon sem. Azonban világszerte ma is évente több mint 10 ezer új megbetegedést regisztrálnak - elsősorban Indiában, Brazíliában, Nigériában és Indonéziában. Érintett továbbá Kongó, Banglades, Etiópia is. Azonban ezeknél a számoknál sokkal több leprás él a világban, ám sokan rejtőzködnek vagy olyan távoli vidékeken élnek, ahol rájuk sem lehet találni.

A lelki gyógyulás is fontos

A lepra testi gyógyítása hihetetlenül egyszerű, a lelki következmények azonban rendkívül súlyosak. A lepraszervezetek átfogó segítségnyújtással próbálják felszámolni az érintett helyszíneken a leprabetegség okait és a következményeit. A Lepramisszió Magyarországról is komoly szűrőprogramokkal, a mielőbbi diagnózis felállításával, gyógyszerezéssel, műtétekkel, rehabilitálással, felvilágosítással, valamint jogvédelemmel, oktatással és életkezdő támogatásokkal segít Indiában, Kongóban és Etiópiában a betegeknek és családtagjaiknak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +4 °C

A gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésre számíthatunk. Elszórtan fordulhat elő zápor, illetve kis eséllyel az északkeleti tájakon zivatar is kialakulhat. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra