Majomhimlő: újabb váratlan helyen bukkant fel a vírus

Immár Panamában is regisztráltak majomhimlős megbetegedést – jelentette be kedden Luis Sucre, a közép-amerikai ország egészségügyi minisztere. Elmondása szerint a beteg egy európai turistával érintkezve kaphatta el a fertőzést.

A beteget, akinek nemzetiségét és nemét nem árulta el a miniszter, kezdetben házi karanténban különítették el, majd később kórházba szállították – olvasható a Reuters hírügynökség beszámolójában. Három tipikusan majomhimlőre jellemző bőrelváltozást találtak a testén, és bár ezt leszámítva tünetmentesnek mondható, az elvégzett laboratóriumi tesztek végül igazolták nála a majomhimlőt. Arra is fény derült, hogy a páciens a vírus kevésbé veszélyes törzsével fertőződött meg.

Panama
Panamában is kimutatták egy első majomhimlős megbetegedést. Fotó: Getty Images

A majomhimlő endemikusan Nyugat- és Közép-Afrikában van jelen, május óta azonban világszerte több mint 50 országból jelentettek megbetegedéseket az érintett területeken kívül. A Reuters összesítése szerint a mostanáig regisztrált több mint 5800 fertőzés zöme Európára koncentrálódik, főként az Egyesült Királyságra, Németországra és Spanyolországra. Az amerikai kontinensen az Egyesült Államokban és Kanadában is nagy számban jelentettek majomhimlős eseteket.

Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) június végi jelentése alapján 19 fertőzést mutattak ki. Mindannyian 29 és 41 év közötti férfiak, elsősorban a fővárosból, Budapestről. Korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalos állásfoglalást adott ki arról, hogy a majomhimlő terjedése jelen stádiumában még nem jelent globális egészségügyi vészhelyzetet. Tedrosz Adhanom Gebrejeszus, a WHO főigazgatója ugyanakkor aggasztónak nevezte a járványt.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: