Majomhimlő: meghalt az első beteg Ázsiában

Az egészségügyi hatóságok majomhimlő okozta halálesetről számoltak be Indiában, amely nem csak az ázsiai országban, hanem az egész kontinensen az első ilyen eset.

Múlt héten szombaton egy 22 éves férfi hunyt el majomhimlő következtében Keralában, India délnyugati államában – írta meg a Reuters hírügynökség . A kormányzati beszámolók szerint a beteg július 21-én érkezett meg az államba, de csak július 26-án került kórházba, miután belázasodott és fáradtnak, gyengének érezte magát. A hatóságok összesen 21 embert zártak karanténba, akikkel a férfi érintkezésbe került. Azóta sem jelentkezett ugyanakkor egyiküknél sem betegségre utaló tünet .

Veena George, Kerala egészségügyi minisztere újságíróknak úgy nyilatkozott vasárnap, hogy – családja elmondása alapján – a férfi az Egyesült Arab Emirátusokban elvégzett laboratóriumi tesztje pozitív eredményt hozott majomhimlőre egy nappal azelőtt, hogy visszatért volna Indiába. A mostani haláleset az első, amelyet Ázsiában regisztráltak majomhimlővel kapcsolatban, világszerte pedig a negyedik Afrikán kívüli eset a május elején kezdődött járványban. Az elmúlt héten két halálesetet jelentettek a helyi hatóságok Spanyolországból, egyet pedig Brazíliából.

Az Egyesült Államokban egy csecsemőnél is kimutatták a majomhimlőt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) július 23-én hirdetett globális egészségügyi vészhelyzetet a fertőzés terjedése miatt. A WHO július végi összesítése szerint a járványkitörés immár 78 országot érint. Összesen több mint 18 ezer fertőzöttet azonosítottak, többségüket Európában. A vírus endemikusan Nyugat- és Közép-Afrikában van jelen. Egyelőre nem tisztázott, miként terjedhetett el ennyire széles körben az utóbbi időszak során. Emberről emberre testnedvek közvetítésével, illetve bőrsérülésekből és nyálkahártyafelszínekről juthat át a fertőzés.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)