Lakbércsökkenést hozhat a járvány a szomszédban

A koronavírus-járvány miatt márciusban 4,6 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta Romániában - közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet. Az országban viszont lakbércsökkenést is hozhat a járvány.

Szerdán megszavazta a román kormány a törvényjavaslatot, amely szerint elengednék az ingatlan bérbeadásából befolyó bevétel után fizetendő adót azon tulajdonosok számára, akik a koronavírus-járvány idején a februári szinthez képest átmenetileg legalább 30 százalékkal csökkentik a lakójuknak felszámított házbért. A kedvezménnyel az átmeneti lakbércsökkentés idején, de legfeljebb az év végéig élhetnek az ingatlantulajdonosok.

A törvény egy másik rendelkezése szerint a koronavírus okozta helyzet miatt anyagi gondokkal küzdő jogi és magánszemélyek is igényelhetik az általuk bérelt ingatlan bérletidíj-befizetésének elengedését a rendkívüli állapot idejére. A halasztási kérvényhez a magánszemélyeknek a fizetésképtelenségüket igazoló dokumentumokat kell csatolniuk, a cégek pedig akkor kérhetik ezt az adóhatóságtól, ha tevékenységüket felfüggesztették, vagy a járvány legalább 15 százalékos bevételcsökkenést okozott számukra.

Koronavírus: érdekes megoldást választottak a litvánok - részletek itt!

A kormány egyébként korábban már lehetővé tette a kis- és középvállalkozások számára, hogy székhelyük és munkapontjaik bérleti díjának kifizetését büntetlenül elhalasszák a rendkívüli állapot idejére. Az új tervezet szerint azonban az elnapolt házbéreket nem a bérlőknek kellene később törleszteniük, hanem a területi adóhatóság pótolná a kieső bevételt az ingatlantulajdonos számára, mégpedig az állami költségvetésből. Romániában egyébként eddig csaknem 12 ezer koronavírus-fertőzöttről és 695 elhunytról tudnak.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Ausztria, koronavírus Ukrajna, koronavírus Románia, koronavírus Horvátország, koronavírus Szerbia, koronavírus Szlovákia, koronavírus Szlovénia, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus halottak száma, koronavírus korlátozások
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Ausztria, koronavírus Ukrajna, koronavírus Románia, koronavírus Horvátország, koronavírus Szerbia, koronavírus Szlovákia, koronavírus Szlovénia, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus halottak száma, koronavírus korlátozások

Meg kell erősödnie Ausztriának

Az orsztrák kormány számára prioritás, hogy Ausztria visszanyerje a régi - vagyis a koronavírus-járvány előtti - erejét, és a lehető legtöbb ember teljes munkaidőben dolgozhasson - jelentette ki Sebastian Kurz kancellár. Az államfő három teendőt jelölt meg legfontosabbnak: a munkavállalók adóterheinek csökkentését, a gazdaság tehermentesítését, valamint a klímavédelem, a digitalizáció és regionalizáció fejlesztését. Mint mondta, mindezekre azért van szükség, hogy több pénz maradjon az emberek zsebében, és megmaradjanak a munkahelyek, illetve újak jöjjenek létre.

Kurz szerint közös eredmény, hogy a koronavírus-járvánnyal összefüggő számok változatlanul alacsonyak: naponta kevesebb mint százan fertőződnek meg koronavírussal. Ez Európában és világviszonylatban is abszolút rekord - vélekedett a kancellár. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy ez nem jelenti azt, hogy "nyugodtak hátradőlhetünk", az újranyitás ugyanis egyidejűleg magában hordozza annak a veszélyét, hogy ismét magasra szöknek a számok. Az ország eddig több mint 15 ezer fertőzöttről és 584 halottról számolt be.

Megszűnhet a szükségállapot Szerbiában

Szerbiában eddig 6630 koronavírusos esetről és 125 elhunytról tudnak. A korábban a május elsejei hétvégére tervezett négynapos kijárási tilalom helyett csak magán a munka ünnepén lesz teljes tiltás, így csütörtök 18 óra és szombat 5 óra között tilos az utcára lépni az országban. A szerb elnök ugyanakkor bejelentette, várhatóan a jövő hét végén megszüntetik a szükségállapotot.

Horvátország 2062 koronavírus-fertőzöttről és 67 halálesetről számolt be csütörtökig. A kormány már megkezdte az intézkedések lazítását, május 11-étől például megnyitják az iskolákat. Ennek a hírnek azonban nem mindenki örül: egy felmérés szerint a horvát szülők 80 százaléka nem küldi iskolába gyermekét. Közben Szlovénia is fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó korlátozásokon. Szigorú intézkedések mellett például szerdától kinyithattak a könyvtárak, múzeumok és galériák, hétfőtől pedig a fodrász- és kozmetikai szalonok, valamint azok a vendéglátóhelyek, amelyek rendelkeznek terasszal. A szlovénok eddig 1418 megbetegedésről és 89 elhunytról adtak hírt.

Szlovákiában az 1400-hoz közelít a koronavírus-fertőzöttek száma, és eddig 23-an vesztették életüket a COVID-19 következtében. Egyébként a legújabb számítások szerint itt később tetőzhet majd a járvány, mint korábban várták. A szakemberek szerint a kór nyár végén vagy szeptemberben érheti el a csúcspontját. Ukrajna pedig már több mint 10 ezer koronavírusos esetet és 261 halottat jelentett, az állampolgárok azonban egyre nehezebben viselik a szigorú korlátozásokat. A kiskereskedők például tüntetést szerveztek szerdán: a nehéz anyagi helyzetbe került dolgozók azt követelik, hogy május 1-jétől enyhítsék az intézkedéseket és indítsák újra a gazdaságot.

Az amerikai nő a karantén alatt szült, 3 kislánya szívmelengető meglepetéssel készült - olvassa el a szívhez szóló történetet társportálunkon, az nlc.hu-n!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: