Különös kór terjed Indiában

Rejtélyes kór ütötte fel a fejét az India északi részén lévő tartományokban. A betegségnek elsősorban gyerekek az áldozatai.

Az elmúlt másfél hétben több tucat gyermek fordult orvoshoz egy rejtélyes betegség tüneteivel az észak-indiai Uttar Pradesh államban. A gyerekeknél hirtelen magaslázalakult ki, sokan ízületi fájdalmakra, fejfájásra, kiszáradásra és hányingerre panaszkodtak, illetve néhányuknál kiütések is megjelentek a végtagjaikon. A BBC cikke szerint a szúnyogok által terjesztett dengue-láz állhat a megbetegedések mögött, a kórokozót azonban eddig nem sikerült azonosítani.

Mi a dengue-láz? A betegséget a dengue-vírus okozza, amelynek négy fajtája van. A kórokozót szúnyog terjeszti, annak csípésével terjed. Az alábbi cikkünkben minden fontos információt összeszedtünk a kórokozóról.

Negatív volt az áldozatok koronavírustesztje

A betegségbe eddig legalább 50-en haltak bele, többségében gyerekek, illetve több száz embert ápolnak kórházban az állam keleti részének hat kerületében. Az elhunytak szervezetében az új koronavírus nyomait is kutatták, a tesztjeik azonban negatívak voltak.

Indiában még mindig a koronavírus-járvány második hullámával küzdenek. Fotó: Getty Images
Indiában még mindig a koronavírus-járvány második hullámával küzdenek. Fotó: Getty Images

India éppen csak elkezdett kilábalni a koronavírus-járvány elhúzódott második hullámából, a helyi sajtóban máris egy újabb "rejtélyes lázról" cikkeznek, ami további terhet róhat Uttar Pradesh állam egészségügyi ellátórendszerére. Az érintett körzet néhány orvosa úgy véli, hogy a dengue -láz, a szúnyogok által terjesztett vírusfertőzés állhat a halálozások hátterében. Erre egyértelmű bizonyítékuk még nincsen, viszont a kezeltek szervezetében lecsökkent a vérlemezkék száma, ami a dengue-láz súlyos formájára jellemző.

A dengue-láz egy magas lázzal járó vírusos megbetegedés, amely bár lehet nagyon súlyos is, jellemzően enyhe lefolyású. Kórokozóját dengue-vírusnak hívják, négy típusa van, ezek Indiában sem ismeretlenek, és időnkét okoznak megbetegedéseket, általában a hosszabb monszunidőszakokat követően. A kezelőorvosok hangsúlyozták, hogy a betegek állapota nagyon gyorsan romlik, főleg a gyerekeké: a múlt héten 40 halálesetből 32 gyermek volt.

Egyelőre nem tudni, hogy valóban ez a vírus okolható-e a megbetegedésekért, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonban felhívta a figyelmet: "a COVID-19 és a dengue-járvány együttes hatása pusztító következményekkel járhat a veszélyeztetett lakosságra nézve".

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: