Koronavírus: Versenyt futnak a cégek a vakcináért

Tegnap több országból is áttörő eredményeket jelentettek be a koronavírus elleni küzdelemben. Új oltóanyagokat és gyógyszereket fejlesztenek számos lengyel kutatóközpontban. Szingapúrban pedig a vakcinajelöltek gyorstesztelésére dolgoztak ki új módszert.

Mint mi is beszámoltunk róla, szakértők szerint még legalább egy év szükséges a hatásos koronavírus-elleni vakcina kifejlesztéséhez. A gyógyszerészeti cégek és a kutatók világszerte versenyt futnak az idővel, hogy előállítsák az oltóanyagot és kidolgozzák a betegség kezelésének menetét.

A lengyelek többféle módon próbálkoznak

Amerikai, ausztrál és orosz laborok mellett már lengyelországi kutatóközpontok is elkezdték a SARS-CoV-2 vírus elleni vakcina és a Covid-19-megbetegedés elleni gyógyszerek fejlesztését. A három erre kijelölt intézmény együttműködését az Egészségügyi Kutatási Ügynökség (ABM) koordinálja az egészségügyi tárcával együttműködve. A projekt keretében az országos onkológiai intézet, valamint a Lengyel Tudományos Akadémia biokémiai és biofizikai intézete az eddig sehol sem használt módszert, a bakteriofágok (baktériumokat támadó vírusok) és a nanorészecskék együttes alkalmazását kutatja. A bakteriofág fejére oltott nanorészecske képes lehet felismerni a vírust, és megakadályozhatja bejutását az emberi sejtekbe.

Magyaroknak sikerült izolálniuk a koronavírust. Hogy ez miért fontos előrelépés, arról korábbi cikkünkben olvashat.

Wroclawban a műszaki egyetemen, a Marcin Drag vegyészprofesszor által irányított csoport, együttműködve egy lengyelországi kutatóhálózattal, valamint a németországi Lübeck Egyetem tudósaival, a vírus számára létfontosságú egyik enzim működését leállító folyamatokat vizsgálja. Az enzim blokkolásával megakadályoznák a vírus terjedését az emberi szervezetben. Szintén Wroclawban az orvostudományi egyetem munkatársai hatósági engedéllyel, tesztjelleggel már elkezdték a malária elleni gyógyszer, a klórkinin alkalmazását a Covid-19 korai szakaszában, az enyhe tünetű betegeknél.

Szakértők szerint még legalább 1 év szükséges ahhoz, hogy elkészüljön a koronavírus elleni vakcina. Fotó: Getty Images
Szakértők szerint még legalább 1 év szükséges ahhoz, hogy elkészüljön a koronavírus elleni vakcina. Fotó: Getty Images

Új technika gyorsíthatja a tesztelést

Kedden jelentette be a japán Anges Inc. biogyógyszerészeti cég és az Oszakai Egyetem, hogy elkészültek egy DNS-alapú oltóanyaggal, amelynek hamarosan megkezdik a tesztelését állatokon.

A szingapúri Duke-NUS Medical School szakemberei pedig olyan technikát dolgoztak ki, amellyel mindössze néhány nap alatt ki lehet értékelni az intézménnyel együttműködő Arcturus Therapeutics nevű amerikai biotechnológiai cég potenciális védőoltásainak hatékonyságát. A módszer jelentősen lerövidíti a vakcinatesztelés időkeretét, amely a klinikai vizsgálatok eredményeire támaszkodó tesztek esetében jellemzően hónapokat jelent.

"A gének változását kell figyelni, hogy mely gének kapcsolódnak be és melyek kapcsolódnak ki" - mondta Ooi Eng Eong, a Duke-NUS Medical School munkatársa. Hozzátette, hogy a kutatók az egyes vakcinák által kiváltott ilyen típusú módosulások gyors kiértékelése révén tudják meghatározni az adott oltóanyag hatékonyságát és esetleges mellékhatásait ahelyett, hogy csupán a beoltott emberek válaszreakcióira várnak. Ooi tervei szerint nagyjából egy héten belül megkezdik a vakcinatesztelést egereken, a humán klinikai vizsgálatok várhatóan az év második felében kezdődnek.

Van az Atlanti-óceánon egy apró sziget, ahol nem aggódnak a koronavírus miatt. Hogy miért, arról az nlc.hu cikkében olvashat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső