Koronavírus: vegyes hírek Európából

Belgiumban és Hollandiában továbbra is emelkedik az új koronavírus-fertőzöttek napi száma, Montenegróban azonban már többen gyógyulnak meg naponta, mint ahány új esetet regisztrálnak 24 óra alatt.

A Benelux-államok közül Belgiumban és Hollandiában tovább emelkedett koronavírus -fertőzések napi száma. Belgiumban átlagosan 465 fertőzésről számolnak be naponta, ami 78 százalékos növekedést jelent az előző heti adatokhoz képest. Hollandiában pedig az előző héthez képest megduplázódott az új napi esetszám. Luxemburg azonban csökkenő számú, 62 új fertőzöttről számolt be vasárnap.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Európa, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus halottak száma,
Nem mindenhol biztató a helyzet. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

84 százalékkal nőtt a kórházban fekvők száma

Belgium eddig csaknem 70 ezer koronavírus-fertőzöttet és 9845 áldozatot regisztrált, így jelenleg átlagosan 44,3 fertőzött jut százezer főre az országban. Az új esetek többségét továbbra is az északi Antwerpenben és környékén regisztrálták. Itt 1418 fertőzöttet vettek nyilvántartásba a hét folyamán, ami 605-tel több az előző hetihez képest. Több mint kétszeresére nőtt a fertőzöttek száma Brüsszelben is, ahol egy hét alatt 308 új esetet jelentettek a koronavírus-tesztközpontok. Közben a kórházba szállítottak száma több mint 84 százalékkal nőtt. A hét folyamán naponta átlagosan 25 embert helyeztek el ápolási intézményekben. Jelenleg 259-en fekszenek kórházban a koronavírus miatt, közülük 59-en szorulnak intenzív ellátásra.

Három hónapos rekord dőlt meg Hollandiában

Hollandiában az illetékes hatóságok vasárnap délután azt közölték, hogy az új fertőzöttek napi számának emelkedése három hónapos rekordot döntött a hétvégén. Az előző naphoz képest ugyanis 93-mal több, összesen 431 új esetet rögzítettek vasárnapra virradóra. Ilyen arányú emelkedést legutóbb május 7-én figyeltek meg Hollandiában. A napi estek átlagos száma pedig megkétszereződött a múlt hétvégéhez képest. A hollandok eddig 55 ezer megbetegedést és 6169 halálesetet jelentettek a koronavírus-járvány kezdete óta.

Kiemelték, hogy jelentősen növekedett a fiatalabb generációk körében a koronavírusos esetek száma. Az új fertőzöttek mintegy fele 20 és 40 év közötti Hollandiában. Ennek oka egyebek mellett az, hogy a 30 év alattiak egyharmada nem tartja meg az előírt másfél méteres távolságot. A helyi sajtó arról számolt be, hogy szombaton több száz ember vonult utcára a koronavírus terjedésének visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedések ellen tiltakozva Hágában. A békés megmozdulás során a rendőrség többször szólított fel a biztonságos távolság megtartására, két nem engedelmeskedő tüntetőt elő is állítottak.

Montenegróban stabilizálódott a helyzet

Már többen gyógyulnak ki naponta a koronavírus-fertőzésből Montenegróban, mint ahányan megfertőződnek. Az Adria-parti országban hétfőre 3199-ről 3259-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Emellett az utóbbi 24 órában egy halálos áldozata volt a járványnak, így a halottak száma 51-re nőtt. Koszovóban egy nap alatt 8554-ről 8799-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma, és 13-mal 249-re nőtt a halálos áldozatok száma. Avdullah Hoti miniszterelnök a közösségi médiában adta hírül, hogy megfertőződött. Mint írta, vasárnap végeztek rajta koronavírus-tesztet, amely pozitív lett. Nincsenek súlyos tünetei, de két hétre karanténba vonul.

Észak-Macedóniában egy nap alatt 10 892-ről 11 058-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Vasárnap négy halálos áldozata volt a COVID-19 -nek, így a halottak száma 497-re emelkedett. Az egészségügyi miniszter figyelmeztetett, hogy a strandokon is be kell tartani az elővigyázatossági előírásokat, ellenkező esetben "a napozóágyat könnyen kórházi ágyra lehet cserélni".

Őszinte karanténbarbik mutatják meg, hogyan élünk most - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, kis eséllyel egy-egy zápor is lehet, de a sok napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)