Koronavírus: van, ahol maszk nélkül utcára se léphetnek

A koronavírus-járvány miatt egyre szigorúbb óvintézkedéseket vezetnek be az országok. Ukrajnában például arcmaszk nélkül már tilos utcára lépni.

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében új korlátozó intézkedések léptek életbe Ukrajnában. A szigorítások értelmében egyebek mellett tilos arcmaszk és személyes iratok nélkül nyilvános helyen, illetve közterületen tartózkodni. Ezenfelül kötelezővé tette a kormány a 60 évesnél idősebbek önelszigetelését. Ők csak két kilométeres körzeten belül mehetnek ki otthonukból, kizárólag élelmiszer- vagy gyógyszervásárlás, illetve napi kétszer háziállat-sétáltatás céljából. A közterületeken legfeljebb kettesével járkálhatnak az emberek, azonban tilos látogatni a szabadtéri sportlétesítményeket, a játszótereket, a parkokaz és a vízparti területeket. Ukrajnában eddig 1319 embert fertőzött meg és 38 áldozatot szedett az új típusú koronavírus.

koronavírus, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus áldozatok, koronavírus korlátozások, koronavírus Horvátország, koronavírus Szlovénia, koronavírus Ukrajna, koronavírus Szerbia, koronavírus Románia, koronavírus Ausztria
koronavírus, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus áldozatok, koronavírus korlátozások, koronavírus Horvátország, koronavírus Szlovénia, koronavírus Ukrajna, koronavírus Szerbia, koronavírus Románia, koronavírus Ausztria

Egyes országokban enyhítenék a korlátozásokat

Szlovéniában 2-3 hét múlva enyhülhetnek az érvényben lévő korlátozások, amelyeket a koronavírus-járvány terjedésének lassítására vezettek be - közölte Janez Jansa miniszterelnök. Amennyiben az állampolgárok betartják a társasági érintkezésre vonatkozó szabályokat, megfelelő óvatosság mellett újabb könnyítések jöhetnek május végén - tette hozzá. Szlovéniában eddig 1021 koronavírus-fertőzöttet és 30 áldozatot regisztráltak.

Koronavírus: nincs 100 százalék hatékonyságú teszt - kattintson a részletekért!

Horvátországban azt fontolgatják, hogy húsvét előtt újra megnyitják a termelői piacokat. Az országban korábban beszüntettek minden szükségtelen tevékenységet. A horvátok eddig 1222 koronavírusos esetet és 16 halálesetet jelentettek. A fertőzöttek között 26 tíz éven aluli gyermek is van, a legfiatalabb két hónapos. Tíztől húszéves korig 33 fertőzöttet regisztráltak, 143-an 70 évnél idősebbek, a legtöbben pedig 50 és 60 év közöttiek.

Húsvét hete döntő lesz abból a szempontból, hogy azt követően fokozatosan visszatérhet-e az élet a normális kerékvágásba - vélekedett Sebastian Kurz osztrák kancellár. Mint mondta, a tervek szerint húvét után már kinyithatnak a kisebb üzletek Ausztriában. "Ausztria gyorsabban és határozottabban reagált a koronavírus-járványra, mint más országok, így lehetőségünk van arra, hogy gyorsabban kilábaljunk a válságból" - tette hozzá. Az országban egyébként már kötelező a szájmaszk viselése az üzletekben, és ezt a szabályt tömegközlekedési eszközökre is kiterjesztik majd. Ausztriában hétfő délutánig több mint 12 ezer embert fertőzött meg és 220 áldozatot követelt az új koronavírus.

Romániában inkább szigorítanak

Romániában egy hónappal meghosszabbítják a rendkívüli állapotot - jelentette be Klaus Iohannis román államfő. Mint mondta, Romániában az eddigi határozott intézkedések eredménye, hogy nem növekedett olyan mértékben a koronavírus-fertőzések száma, mint Olaszországban vagy Spanyolországban. Ennek ellenére nem érkezett el a lazítás ideje, és további erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy az ország elkerülje a nyugat-európai országok forgatókönyvét - tette hozzá. Az országban egyébként már két napja lassul kezdett a koronavírusos esetek számának növekedése. Az országban hétfőre meghaladta a négyezret a fertőzöttek száma. Közülük 162-en meghaltak, 406-an pedig meggyógyultak.

A gyógyultak vérplazmájában bíznak a szerbek

Szerbiában a hétfői adatok szerint 1908-ra nőtt az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, a halottak száma pedig 51. A Szerbiát segítő kínai szakemberek szerint a szerbiai állampolgárok fegyelmezetlenek, és nem tartják be az előírásokat, ezért véleményük szerint 24 órás kijárási tilalmat kellene bevezetni a járvány megfékezése érdekében. A szerb miniszterelnök közölte, tíz napon belül megkezdik a gyógyult koronavírusos betegek vérplazmájával történő gyógyítást, amely Kínában jó eredményeket mutatott.

Segítségkérő oldal indult Magyarországon, az üzemeltetők a közösség erejében bíznak - részletek társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció