Koronavírus: van, ahol házhoz viszik az ingyenes teszteket

Online rendelhetnek ingyenes antigén gyorstesztet egy újonnan indult kormányzati honlapon az Egyesült Államok lakosai. A teszteket a posta szállítja ki 7-12 napon belül.

Az FDA a közelmúltban arra hívta fel a figyelmet, az omikron variáns az antigénalapú gyorsteszteket is kicselezheti.

A covidtests.gov oldal a végső tesztelési fázis keretében már kedden is elérhetővé vált, szerda reggeltől pedig éles üzemmódban várja a látogatókat. Mint azt a CNN hírportálja megírta, az amerikai kormány még tavaly decemberben tette közzé, hogy félmilliárd gyorstesztet tervez ingyenesen a lakosság rendelkezésére bocsátani, amit szükség esetén egymilliárdra is kibővíthetnek. A döntést az omikron variáns felbukkanása és gyors terjedése előzte meg. Mára az új vírusváltozat vált dominánssá az országban: a múlt héten regisztrált fertőzések 99,5 százalékát ez okozta.

Háztartásonként négy készlet gyorstesztet igényelhetnek ingyenesen az amerikai lakosok
Háztartásonként négy készlet gyorstesztet igényelhetnek ingyenesen az amerikai lakosok. Fotó: Getty Images

Az új honlapon keresztül minden háztartás összesen négy tesztkészletet rendelhet házhoz térítésmentesen, függetlenül a háztartásban élők számától - olvasható az USA Today összefoglalójában. A programban kizárólag az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) által jóváhagyott tesztek szerepelnek, amelyek közül a felhasználók maguk választhatják ki, hogy melyiket szeretnék megrendelni. A rendelést követően az oldal e-mailben küld visszaigazolást, majd további értesítéseket a csomag státuszáról, beleértve a becsült szállítási dátumot is.

Az első készleteket várhatóan január végén kezdi kézbesíteni a posta. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) azok számára javasolja az otthoni tesztelést, akik COVID-19-re jellemző tüneteket tapasztalnak, beleértve a lázat, köhögést, torokfájást, egyéb légúti panaszokat, illetve izomfájdalmakat - írta meg az AP hírügynökség. Öt nap elteltével szintén ajánlott a teszt azoknak, akik potenciálisan érintkezhettek valahol koronavírus-fertőzöttekkel. A program célja, hogy a széles körű tesztelés révén elősegítse a járvány terjedésének lassítását.

Hongkongban mintegy kétezer hörcsög elpusztítását rendelték el a hatóságok, miután egy állatkereskedés több kisállatánál is koronavírus-fertőzést mutattak ki.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)