Koronavírus: van, ahol házhoz viszik az ingyenes teszteket

Online rendelhetnek ingyenes antigén gyorstesztet egy újonnan indult kormányzati honlapon az Egyesült Államok lakosai. A teszteket a posta szállítja ki 7-12 napon belül.

Az FDA a közelmúltban arra hívta fel a figyelmet, az omikron variáns az antigénalapú gyorsteszteket is kicselezheti.

A covidtests.gov oldal a végső tesztelési fázis keretében már kedden is elérhetővé vált, szerda reggeltől pedig éles üzemmódban várja a látogatókat. Mint azt a CNN hírportálja megírta, az amerikai kormány még tavaly decemberben tette közzé, hogy félmilliárd gyorstesztet tervez ingyenesen a lakosság rendelkezésére bocsátani, amit szükség esetén egymilliárdra is kibővíthetnek. A döntést az omikron variáns felbukkanása és gyors terjedése előzte meg. Mára az új vírusváltozat vált dominánssá az országban: a múlt héten regisztrált fertőzések 99,5 százalékát ez okozta.

Háztartásonként négy készlet gyorstesztet igényelhetnek ingyenesen az amerikai lakosok
Háztartásonként négy készlet gyorstesztet igényelhetnek ingyenesen az amerikai lakosok

Az új honlapon keresztül minden háztartás összesen négy tesztkészletet rendelhet házhoz térítésmentesen, függetlenül a háztartásban élők számától - olvasható az USA Today összefoglalójában. A programban kizárólag az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) által jóváhagyott tesztek szerepelnek, amelyek közül a felhasználók maguk választhatják ki, hogy melyiket szeretnék megrendelni. A rendelést követően az oldal e-mailben küld visszaigazolást, majd további értesítéseket a csomag státuszáról, beleértve a becsült szállítási dátumot is.

Az első készleteket várhatóan január végén kezdi kézbesíteni a posta. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) azok számára javasolja az otthoni tesztelést, akik COVID-19-re jellemző tüneteket tapasztalnak, beleértve a lázat, köhögést, torokfájást, egyéb légúti panaszokat, illetve izomfájdalmakat - írta meg az AP hírügynökség. Öt nap elteltével szintén ajánlott a teszt azoknak, akik potenciálisan érintkezhettek valahol koronavírus-fertőzöttekkel. A program célja, hogy a széles körű tesztelés révén elősegítse a járvány terjedésének lassítását.

Hongkongban mintegy kétezer hörcsög elpusztítását rendelték el a hatóságok, miután egy állatkereskedés több kisállatánál is koronavírus-fertőzést mutattak ki.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: