Koronavírus: több orvosi felszerelés kellene

Az európai uniós tagállamoknak tízszer annyi személyi védőfelszerelésre és egyéb orvostechnikai eszközre van szüksége a koronavírus-járvánnyal szembeni küzdelemhez, amennyit a hagyományos ellátási láncok jelenleg biztosítani tudnak.

Az unió hetek óta olyan kulcsfontosságú felszerelések beszerzésére törekszik, mint az orvosi maszkok vagy a lélegeztető gépek a súlyos légzési problémákkal küzdő betegek számára. Az erőfeszítések ellenére azonban "továbbra is aggodalomra ad okot Európában a személyi védőfelszerelések és egyéb orvostechnikai eszközök, különösen a lélegeztető gépek elérhetőségének hiánya" - áll az Európai Bizottság (EB) március 25-i keltezésű dokumentumában, amelybe a Reuters hírügynökség betekintést nyert. "A bizottság becslései szerint a hagyományos ellátás mindössze a szükséges ellátás körülbelül 10 százalékát lesz képes kielégíteni" - írják.

Koronavírus: ezeket a testrészeket tilos fertőtleníteni A járványhelyzet csillapodásáig érdemes-e kerülni a csókolózást? Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szexuális együttléteket? A koronavírus miatt a fertőtlenítő gélnek is helye van a hálószobában? Többek között ezekre a kérdésekre is választ adunk cikkünkben.

Az orvostechnikai eszközök hiánya miatt az egészségügyi dolgozók nagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve, ami viszont a pácienseket is fertőzésveszélynek teheti ki orvosok vagy ápolók részéről. A kedden közzétett hivatalos adatok szerint Olaszországban és Spanyolországban, a járvány által eddig leginkább sújtott két uniós tagországban több mint 5000 egészségügyi dolgozó fertőződött meg.

Közös közbeszerzést indítottak

Az EB-dokumentum szerint a legtöbb uniós tagállam mind korlátozott készlettel, mind korlátozott kapacitással rendelkezik az orvosi felszerelések gyártásának fokozásához, ennek következtében még fajsúlyosabb hiányosságok jelentkezhetnek náluk, ha nem importálnak azonnal alapvető fontosságú orvosi felszerelést.

Beteget szállítanak át egy holland kórházból, hogy helyet szabadítsanak fel a koronavírus-fertőzötteknek. Fotó: Getty Images
Beteget szállítanak át egy holland kórházból, hogy helyet szabadítsanak fel a koronavírus-fertőzötteknek. Fotó: Getty Images

A bizottság kedden közölte, hogy hamarosan sikerül megállapodásokat rögzítenie arcmaszkok, védőszemüvegek, védőruhák és egyéb felszerelések ellátóival, közel egy hónappal azután, hogy közös közbeszerzési eljárást indított 25 tagállam nevében a védőeszközök beszerzése céljából Az ajánlatokat mérlegelték, és a felszereléseknek rendelkezésükre kell állniuk két héttel azután, hogy az uniós kormányok aláírják a szerződéseket az ajánlattevőkkel.

A határzárok lassítják a szállítást

Az EU végrehajtó szerve a múlt héten elindította a lélegeztető gépek és tesztkészletek beszerzésére irányuló eljárásokat, a dokumentum szerint március végére várnak ajánlatokat. Ezenkívül bátorítják a 3D-s nyomtatás használatát, valamint a gyárak gyártósorának helyben történő átalakítását is. A helyzetet súlyosbítják az egyes uniós országok orvosi felszereléseinek exportját is sújtó szigorítások. A vírus terjedésének megakadályozása érdekében határokat zártak le, egyes határátkelőknél - amelyeken keresztül a járvány jelentette válság előtt az áruk szabad áramlása zajlott - pedig hosszú sorok várakoznak. Ez késlekedést okoz az áruk eljuttatásában, köztük az orvosi felszerelésekében és a gyógyszerekében.

A dokumentum a különösen kelet-európai országok határátkelőinél kialakult torlódásokra hivatkozva arról számolt be: a nemrégiben feljegyzett várakozási idők egyes belső uniós határoknál meghaladták a 24 órát.

Ne igazgassuk, ne tapogassuk az arcunkat, ha úgy döntünk, maszkot hordunk - mondta az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján a tisztifőorvos. Részleteket az nlc.hu cikkében olvashat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső