Koronavírus: több millió olasz fertőzött is lehet

Olaszországban egy nap alatt 1941 új koronavírus-fertőzöttet és 636 új halálesetet regisztráltak. Bár a fertőzés terjedési ütemében enyhe lassulás látszik, egyes becslések szerint a regisztrált betegek számának többszöröse is lehet a valódi adat.

A kedd reggeli adatok szerint Olaszországban eddig több mint 132 ezer embert fertőzött meg és mintegy 16500 áldozatot szedett az új típusú koronavírus. Ugyanakkor a gyógyultak száma a 23 ezerhez közelít. Az országban a gócpontnak számító Lombardia tartományt sújtja a legnagyobb mértékben a járvány: itt már 51 is ezernél több betegről és 9102 halálesetről tudnak. A tartományon belül Milánó, Bergamo és Brescia városában van a legtöbb fertőzött.

Hibáztak az egészségügyi hatóságok?

Koronavírus: 1,3 millió fertőzött világszerte - részletek!

Az északnyugat-olaszországi tartomány orvosszövetsége nyílt levélben összegezte a hibákat, amelyek az orvosok szerint a járvány első szakaszában az egészségügyi hatóságok vétettek. Az orvosok első számú hiányosságként említik, hogy a koronavírus-járvány elején kizárólag a kórházban kezelt és elhunyt fertőzötteket számolták, ami téves adatgyűjtéshez vezetett, alábecsülve a betegek és a halottak számát. Az orvosok későinek tartják a tíz lombardiai várost érintő vesztegzár február 23-i bevezetését is, és hibának gondolják, hogy más városok esetében ekkor még nem rendeltek el karantént.

koronavírus, koronavírus Olaszország, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus áldozatok, koronavírus hírek,
koronavírus, koronavírus Olaszország, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus áldozatok, koronavírus hírek,

Kifogásolták azt is, hogy az idősotthonokat nem zárták le azonnal, a Bergamo otthonaiban élő 6 ezer idős személyből ugyanis 600-an haltak meg a koronavírus-fertőzés következtében. Súlyos mulasztásként értékelik továbbá, hogy a tízmilliós tartomány egészségügyi dolgozói nem kaptak időben megfelelő védőfeszerelést, és nem tesztelték őket, ami afertőzéstovábbi terjedését idézte elő. A kórházak nem fertőzött betegeit pedig sokáig nem szállították át más tartományokba, hogy így ágyakat szabadíthassanak fel.

Akár több millió fertőzött is lehet

Egyes kutatások szerint az olaszországi hivatalos adatokban szereplő koronavírusos betegek száma csak a "jéghegy csúcsa", a betegek valós számát ugyanis ennek többszörösére becsülik a szakértők. Ez azért is fontos megállapítás, mert a betegszámtól függhet a járvány miatt bevezetett óvintézkedések enyhítésének ütemezése.

Elsőként Angelo Borrelli, a polgári védelmi hatóság vezetője mondta azt, hogy elképzelhető, hogy minden Olaszországban azosított fertőzöttre további tíz olyan beteg jut, aki egyhe tünetekkel küzd vagy majdnem tünetmentes, és így egyáltalán nem diagnosztizálták. A nem azonosított betegek nem szerepelnek a hivatalos statisztikákban, nem tesztelték őket, nem látta őket orvos, és gyakran ők maguk sem veszik észre, hogy koronavírus-fertőzöttek. A vasárnap estig számolt több mint 128 ezer ismert fertőzöttel számolva ez 1,3 millió beteget jelentene. Más kutatások azonban 5 és 6 millió közötti számot becsülnek a kevesebb mint hatvan milliós Olaszországban.

Norvégia úrrá lett a koronavírus-járványon - a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében olvashatja el!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső