Koronavírus: több európai iskola már áprilisban kinyit

Több uniós tagállamban is felmerült, hogy az elkövetkezendő hetekben újra kinyitják a koronavírus-járvány miatt bezárt iskolákat.

Bár a koronavírus-járvány még javában tombol, már egyre több országban tárgyalnak a korábban bevezetett intézkedések enyhítéséről. "Néhány tagállam már április végén szeretné megnyittatni az oktatási intézményeket, többen pedig májusban tennék meg ezt a lépést" - közölte Blazenka Divjak horvát oktatási miniszter, aki az Európai Unió soros horvát elnökségét képviseli.

koronavírus, koronavírus Európa, koronavírus intézménybezárás, koronavírus iskolák, koronavírus oktatás, koronavírus hírek
Bezárt iskola a németországi Kasselben. Fotó: Getty Images

Fókuszban az oktakók és a diákok védelme

Koronavírus: ennyire biztonságos most Magyarország - olvassa el a részleteket!

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus okozta helyzet miatt ki kell dolgozni egy jól koordinált, kiegyensúlyozott megközelítést a tanulók és az oktatók védelme érdekében. "Tagállami hatáskörbe tartozik viszont, hogy egyes országok miként szervezik meg a záróvizsgákat és a tanév hátralévő részét" - tette hozzá.

A digitális oktatás lehetőségei

Az oktatási miniszterek emellett a digitális távoktatás kínálta lehetőségek kiaknázásáról is tárgyaltak. Ennek egyik fontos pontja, hogy a tagállamok megosszák egymással a jó gyakorlatokat és pozitív tapasztalatokat. Ez ugyanis nagyban hozzájárulhat a koronavírus okozta helyzet hatékony kezeléséhez.

Napirenden volt továbbá az egyenlő oktatáshoz való hozzáférés biztosítása is. A koronavírus-járvány miatti intézménybezárások ugyanis tovább növelték az esélyegyenlőtlenséget a digitális eszközök nélküli, hátrányos helyzetű tanulók körében.

Kevesebb ülőhelyet adnának el a repülőgépeken, hogy biztonságosabb legyen a repülés - részletek társportálunkon, az nlc.hu-n!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)