Koronavírus: szeptemberben bejegyezhetik az első vakcinát

Júniusban befejezi a prototípusok preklinikai tesztelését, szeptemberben pedig be is kívánja jegyeztetni az új típusú koronavírus elleni vakcináját a novoszibirszki Vektor intézet - jelentette be Rinat Makszjutov, a novoszibirszki állami kutatóközpont vezérigazgatója.

"Júniusban befejezzük a koronavírus elleni vakcina hatékonyságának és biztonságosságának kész gyógyszer formájában történő preklinikai tesztelését olyan minimális mennyiségben, amely elegendő lesz ahhoz, hogy 300 önkéntesen áttérjünk a klinikai tesztelés első és második fázisára" - mondta Makszjutov. Arra számít, hogy a kifejlesztés szakaszainak lerövidítésére vonatkozó rendeletnek köszönhetően a vakcinát szeptemberben már be lehet jegyeztetni.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Oroszország, koronavírus védőoltás, koronavírus vakcina, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás
Szeptemberben bejegyezhetik az első koronavírus elleni vakcinát. Fotó: Getty Images

Az új típusú koronavírus elleni oltáshoz felhasználható első készítmények július utolsó harmadában jelenhetnek meg az országban - közölte Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter. Oroszországban egyébként jelenleg hét vakcina fejlesztése folyik az új kór ellen. Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap vezetője, Kirill Dmitrijev pedig arról nyilatkozott, hogy a Himrar elnevezésű orosz cég május végén kezdi majd el a Covid-19 ellen is alkalmazható favipiravir antivirális gyógyszer forgalmazását, tabletta formájában.

Tömeges szűrés indul az országban

Koronavírus: ez a teszt hozhat fordulatot - olvassa el a részleteket!

Előkelő helyen védzett egy orosz fejlesztésű, koronavírus elleni antitest-teszt az Egyesült Államokban nemrégiben elvégzett nemzetközi összehasonlításban. Mint kiderült, ez az eljárás 99 százalékos hatékonysággal képes kimutatni az antitest jelenlétét - jelentette be Alekszandr Makarov, az Orosz Tudományos Akadémia molekuláris biológiai intézetének igazgatója. Moszkva polgármestere, Szergej Szobjanyin pedig arról tájékoztatott, hogy a fővárosban péntektől tömeges és ingyenes antitestszűrés kezdődik, a populációimmunitás fokának meghatározása érdekében. A tesztelés során több alkalommal mintegy 70 ezer, véletlenszerűen kiválasztott helyi lakostól fognak mintát venni.

Ilyen a helyzet Oroszországban

Oroszországban a koronavírus-járvány kezdete óta elvégzett tesztek száma csütörtökre meghaladta a 6,1 milliót. Volt, hogy egy nap alatt több mint 205 ezer szűrést végeztek el. Az oroszok péntekig 252 ezer fertőzöttről és 2305 áldozatról számoltak be. Jelenleg mintegy 259 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt koronavírus-fertőzés gyanújával, 53 ezren pedig már gyógyultnak minősülnek. Egyébként Valerij Falkov tudományos és felsőoktatási miniszter és Olga Ljubimova kulturális miniszter is átesett a fertőzésen. Az ugyancsak megbetegedett Mihail Misuszytin miniszterelnök állapotáról azt közölték, hogy folyamatosan javul, így jövő héten már visszatérhet hivatalába. Az orosz felső vezetéshez tartozó körökből pedig Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő megfertőződése vált még ismeretessé. Ő szerdán azt mondta, hogy kétoldali tüdőgyulladást állapítottak meg nála.

Az optimista forgatókönyv szerint egy év múlva jöhet a korona-vakcina - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció