Koronavírus: szabad oltatni lombikprogram előtt?

Az mRNS-alapú COVID-19 elleni vakcinák nincsenek hatással a lombikkezelések sikerességére - derült ki egy új tanulmányból.

Mennyiben lesznek mások az omikron variáns ellen optimalizált oltások a ma használt vakcináknál?

"Eredményeink is egybecsengenek az egyre növekvő számú tudományos bizonyítékkal, miszerint a COVID-19 elleni oltás olyan nőknél is biztonságos, akik gyermeket terveznek a közeljövőben" - fogalmaznak a szerzők az Obstetrics & Gynecology című folyóiratban megjelent tanulmányukban. Mint azt a Reuters hírügynökség megírta, a kutatók meddőségi kezelésekben részt vevő nők adatait hasonlították össze a megtermékenyülésre, a terhességre és a korai vetélésre vonatkozóan. Az alanyok egy része beoltatta magát COVID-19 ellen vagy a Pfizer és a BioNTech, vagy a Moderna vakcinájával, míg a kontrollcsoport tagjai az oltatlanok közül kerültek ki.

Egy új kutatás szerint az mRNS-vakcinák felvétele nem befolyásolja az IVF sikerességét
Egy új kutatás szerint az mRNS-vakcinák felvétele nem befolyásolja az IVF sikerességét. Fotó: Getty Images

Ovulációs indukciónak nevezzük azt az eljárást, amikor a petefészek gyógyszeres stimulációjával egynél többre növelik a nő egy ciklusban megérő petesejtjeinek számát. A vizsgálat eredményei szerint sem a kezelés, sem a megtermékenyülés sikeressége terén nem lehetett számottevő különbséget kimutatni a 222 oltott és 983 oltatlan nő adatai között. Ugyancsak nem találtak szignifikáns eltérést annál a 214 oltott és 733 oltatlan nőnél, akiknél lefagyasztott embrióval végeztek in vitro fertilizációt (IVF), azaz lombikkezelést. Mindkét csoportban hasonló arányban alakult ki terhesség, illetve korai vetélés is nagyjából azonos mértékben fordult elő.

Terhesség alatt is biztonságos az oltás

Mint azt korábban megírtuk az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) legfrissebb állásfoglalása szerint a COVID-19 elleni mRNS-vakcinák sem a várandós anyáknál, sem a születendő csecsemőknél nem okoznak szövődményeket. Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség éppen ezért terhesség alatt, illetve a gyermekvállalásra törekvő nőknél is biztonságosnak ítélte meg az érintett oltásokat. Következtetését az EMA több mint 65 ezer - terhessége különböző szakaszában lévő - várandós anya bevonásával végzett vizsgálata eredményeire alapozta.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)