Koronavírus: szabad oltatni lombikprogram előtt?

Az mRNS-alapú COVID-19 elleni vakcinák nincsenek hatással a lombikkezelések sikerességére - derült ki egy új tanulmányból.

Mennyiben lesznek mások az omikron variáns ellen optimalizált oltások a ma használt vakcináknál?

"Eredményeink is egybecsengenek az egyre növekvő számú tudományos bizonyítékkal, miszerint a COVID-19 elleni oltás olyan nőknél is biztonságos, akik gyermeket terveznek a közeljövőben" - fogalmaznak a szerzők az Obstetrics & Gynecology című folyóiratban megjelent tanulmányukban. Mint azt a Reuters hírügynökség megírta, a kutatók meddőségi kezelésekben részt vevő nők adatait hasonlították össze a megtermékenyülésre, a terhességre és a korai vetélésre vonatkozóan. Az alanyok egy része beoltatta magát COVID-19 ellen vagy a Pfizer és a BioNTech, vagy a Moderna vakcinájával, míg a kontrollcsoport tagjai az oltatlanok közül kerültek ki.

Egy új kutatás szerint az mRNS-vakcinák felvétele nem befolyásolja az IVF sikerességét
Egy új kutatás szerint az mRNS-vakcinák felvétele nem befolyásolja az IVF sikerességét. Fotó: Getty Images

Ovulációs indukciónak nevezzük azt az eljárást, amikor a petefészek gyógyszeres stimulációjával egynél többre növelik a nő egy ciklusban megérő petesejtjeinek számát. A vizsgálat eredményei szerint sem a kezelés, sem a megtermékenyülés sikeressége terén nem lehetett számottevő különbséget kimutatni a 222 oltott és 983 oltatlan nő adatai között. Ugyancsak nem találtak szignifikáns eltérést annál a 214 oltott és 733 oltatlan nőnél, akiknél lefagyasztott embrióval végeztek in vitro fertilizációt (IVF), azaz lombikkezelést. Mindkét csoportban hasonló arányban alakult ki terhesség, illetve korai vetélés is nagyjából azonos mértékben fordult elő.

Terhesség alatt is biztonságos az oltás

Mint azt korábban megírtuk az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) legfrissebb állásfoglalása szerint a COVID-19 elleni mRNS-vakcinák sem a várandós anyáknál, sem a születendő csecsemőknél nem okoznak szövődményeket. Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség éppen ezért terhesség alatt, illetve a gyermekvállalásra törekvő nőknél is biztonságosnak ítélte meg az érintett oltásokat. Következtetését az EMA több mint 65 ezer - terhessége különböző szakaszában lévő - várandós anya bevonásával végzett vizsgálata eredményeire alapozta.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció